2024. április 26., péntek

Fennakadás nélkül érkezik az iraki nyersolaj

A NIS termelése nem függ az orosz naftától

Az Európai Unió Oroszország elleni újabb szankcióinak életbe lépésével nem került veszélybe a szerbiai piac kőolajellátásának biztonsága, sem a hazai olajfinomító üzemelése. Három hónapra elegendő tartalékaink vannak kőolajszármazékokból, és felkészültünk a lehetséges piaci zavarokra – tájékoztatta tegnap Dubravka Đedović bányászati és energiaügyi miniszter a Belgrádi Gazdasági Fórum résztvevőit.

Megállapítása szerint az energiahordozókkal való ellátás tekintetében a következő időszak nem lesz könnyű Szerbia számára, és az illetékesek naponta elemzik a geopolitikai és piaci helyzetet. Emlékeztetett arra, hogy december 5-étől lehetetlenné vált az orosz nyersolaj Szerbiába szállítása a JANAF vezetéken keresztül, amely az egyetlen lehetséges útja az olaj idejuttatásának. Hozzátette, ezen eddig sem csupán orosz nafta érkezett Szerbiába, hanem más országokból is vásároltunk, köztük Irakból. Az adriai vezetéken érkező orosz kőolaj részvétele eddig a pillanatnyi piaci feltételektől függött, így például tavaly az ország szükségletének a 20 százalékát szereztük be az oroszoktól, kedvező áron.

Beograd, 6.12.2022. - Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Djedovic govori na Beogradskom ekonomskom forumu, danas u hotelu "Metropol Palas" u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Dubravka Đedović (Fotó: Beta)

„A kőolajipari vállalatoknak most alkalmazkodniuk kell az új körülményekhez, és más források felé kell fordulniuk, hogy ellássák az országot. Az állam ügyel arra, hogy a világpiaci árak emelkedését minél kevésbé érezzék meg a hazai áram- és földgázfogyasztók. Január 1-jétől az energiahordozók a lehető legkisebb mértékben drágulnak, az áremelés azonban elkerülhetetlen. Odafigyelünk a lakosság legveszélyeztetettebb kategóriáira, segítünk nekik, hogy könnyebben átvészeljék a nehéz időszakot, a jövő évi költségvetésben több mint a háromszorosára növeljük a segélyezésre szánt összeget. Az ezzel kapcsolatos rendeletet hamarosan meghozza a kormány” – közölte a miniszter.

Korábban a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) közölt a lakosság számára megnyugtató információkat. A biznis.rs üzleti portálnak küldött átiratában arról tájékoztatott, hogy a tengeren szállított orosz kőolajra vonatkozó embargó felkészülten érte a NIS-t, amely előre, más forrásokhoz fordulva gondoskodott a beszerzési biztonság fenntartásáról így is, hogy a JANAF-on már nem érkezhet hozzánk orosz olaj. A NIS a feldolgozásra kerülő nafta háromnegyed részét külföldről szerzi be, 25 százalékot pedig hazai forrásokból biztosít. Nem függ az orosz nafta behozatalától, a nyersanyag legnagyobb részét évek óta az iraki Kirkuk olajmezőiről származó nafta képezi. Tavaly a behozott mennyiségnek nagyjából a 20 százaléka érkezett Oroszországból, az idén a kedvező árra való tekintettel valamennyivel több. A NIS sajtóosztályának közleménye szerint a pancsovai kőolaj-finomító a legkorszerűbbek közé tartozik Európának ebben a részében, és különféle olajtípusok feldolgozására alkalmas. A cég legfontosabb célja a hazai piac stabilitásának megőrzése és a rendszeres ellátás biztosítása.

Közben az uniós embargó és olajársapka életbe lépése miatt Oroszország egyre több olajat igyekszik értékesíteni Indiában, Kínában és Törökországban. Az intézkedések Oroszországnak akár évi 10 milliárd dolláros exportbevétel-kiesést is okozhatnak – írja a Bloomberg, a saját számításaira hivatkozva. Az Ural-kőolajat azonban Ázsiában csak korlátozottan lehet értékesíteni, mivel kevés ország képes feldolgozni. Kínának és Indiának vannak megfelelő finomítói, de például Srí Lanka és Indonézia sem rendelkezik az erősen kéntartalmú olajok nagy mennyiségű finomításához szükséges technológiával.

Nyitókép: Beograd, 6.12.2022. - Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Djedovic govori na Beogradskom ekonomskom forumu, danas u hotelu "Metropol Palas" u Beogradu. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)