2024. április 19., péntek
F CSOPORT

A nem létező tizenegyes és a milliméterek

Klasszikus ki-ki meccsen nézett szembe egymással Horvátország és Belgium, amelyen a kockásmezeseknél volt az egy pontos előny, a belgáknak viszont csak a győzelem felelt meg a nyolcaddöntő szempontjából.

Taktikus ütközet alakult ki, amely viszonylag kevés éles lehetőséget hozott, de a krónikához egy furcsa eset is hozzátartozik. Horvátország bő negyed óra után vezethetett volna, miután Anthony Taylor büntetőt ítélt meg Yannick Carrasco szabálytalansága miatt. Luka Modrić már az utolsó nagy levegőket vette a rúgás előtt, amikor a sporttárs fülére szóltak: a fault előtti szabadrúgásnál lesgyanús helyzetet talált a videóbíró, aminek a megnézése után a játékvezető visszavonta a tizenegyest. Mindez akkor bosszulhatta volna meg magát, amikor a második félidőben valamivel aktívabbá váló belgák Romelu Lukaku révén kerülhettek volna előnybe, ám az Inter robusztus csatára a jobb kapufára bombázott, a labda centikkel a gólvonal előtt vágódott keresztbe… A hátralévő időben is alakultak ki helyzetek, ám Thibaut Courtois és Dominik Livaković kapusok a helyzet magaslatán álltak, a gól nélküli döntetlen pedig a horvátok továbbjutását jelentette.

A horvátok második döntetlenje nyolcaddöntőt ért (Fotó: Beta/AP)

A horvátok második döntetlenje nyolcaddöntőt ért (Fotó: Beta/AP)

Al-Rajjan: Horvátország–Belgium 0:0 (0:0)

Ahmad bin Ali Stadion, 43 984 néző, vezette: Anthony Taylor (angol).

Horvátország: Livaković – Sosa, Gvardiol, Lovren, Juranović – Brozović, Kovačić (Majer, 90+2.), Modrić – Perišić, Livaja (Petković, 64.), Kramarić (Pašalić, 64.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalić.

Belgium: Courtois – Vertonghen, Alderweireld, Dendoncker (Tielemans, 72.) – Castagne, De Bruyne, Witsel, Meunier (E. Hazard, 87.) – Carrasco (Doku, 72.), Mertens (Lukaku, 46.), Trossard (T. Hazard, 59.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez.
A csoport végeredménye:

1. Marokkó

3

2

1

0

4:1

7

2. Horvátország

3

1

2

0

4:1

5

3. Belgium

3

1

1

1

1:2

4

4. Kanada

3

0

0

3

2:7

0

Nyitókép: A horvátok második döntetlenje nyolcaddöntőt ért (Fotó: Beta/AP)