2024. április 19., péntek

Marokkó újabb győzelmével csoportelsőként jutott tovább

Marokkó kiváló helyzetben várhatta az F csoport utolsó fordulóját, hiszen csak a vereséget kellett elkerülnie a biztos továbbjutás érdekében az eddig pont nélküli Kanadával szemben.

A vezetést pedig már a negyedik percben meg is szerezték az afrikaiak, noha ez elsősorban a szerb származású kanadai hálóőr, Milan Borjan érdeme, aki a vb eddigi talán legnagyobb kapushibáját vétette: messzire kifutott, hogy felszabadítson Juszef En-Nesziri elől, ám a labdát nem rúgta el jól, az laposan egy másik marokkóihoz, Hakim Zijeshez került, aki a félpálya közepéről beemelte az üres kapuba.

A 23. percben már „önerőből” volt ismét eredményes Marokkó, amikor Asraf Hakimitól vett át remek kiugratást En-Nesziri, aki két védő szorításában lőtte ki a rövid alsó sarkot.

Még a félidő vége előtt egy szerencsés szituációból szépíteni tudott azonban Kanada, amikor Sam Adekugbe balról beadni próbálta a labdát a kapu elé, abba azonban beletette a lábát Nájef Aguerd, az így irányt váltott lövés pedig a kapuban Bono minden törekvése ellenére a hálóban kötött ki.

A második játékrészben Kanada teljesítménye feljavult és hajtott története első vb-pontjának megszerzéséért, és csak pár centin múlott, hogy ez sikerüljön: a legígéretesebb helyzetüknél Atiba Hutchinson közeli fejese a felső kapufára, onnan a gólvonalra, onnan viszont kifelé pattant.

Marokkó 2:1-re megnyerte a mérkőzést, így 7 ponttal még csak második alkalommal jutott be a vb nyolcaddöntőjébe, ráadásul tette ezt csoportelsőként a horvátokat és a belgákat megelőzve.

Nyitókép: Beta/AP