2024. március 29., péntek

Elszabadultak az albérlatárak

Újvidéken és Belgrádban folyamatosan emelkednek az albérletárak, egyes kerületekben meg is duplázódtak ezek. Az albérlők között szinte harc alakult ki a lakásokért, mióta a piacon megjelentek az Ukrajnából és Oroszországból Szerbiába költözött polgárok – írja a Danas.

A Ne fojtsuk meg Belgrádot! kezdeményezés javasolja, hogy az állam korlátozza a lakbérleti díjakat, ez azonban heves reakciókat váltott ki a közvéleményben.

Svetislav Kostić, a belgrádi Jogtudományi Kar tanára, a javaslat egyik kidolgozója szerint a legjelentősebb piacokon már évtizedek óta ily módon szabályozzák az árakat.

Uroš Jovanović, egy ingatlanközvetítő ügynökség vezetője kiemelte, hogy a jelenlegi helyzet nem tekinthető általánosnak, és hogy az államnak nem szabadna beavatkoznia a piac alakulásaiba.

Ha a javaslat megvalósulna, szerinte felvetődik a kérdés, hogy az ország miért nem avatkozik bele más termékek és szolgáltatások áraiba is. Jelena Žarković közgazdász, egyetemi tanár szerint sem kellene kihatnia az országnak az árakra, főleg, hogy nincsenek releváns adataink sem a jelenlegi helyzetre, de a kormánynak szélesítenie kellene a szociális lakások rendszerét, több diákotthont kellene építeni – közli a 021 hírportál.