2024. április 25., csütörtök

A tizenhat év kötelez

Születésnapot ünnepelt a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar pénteken ünnepelte a 16. születésnapját. Az ennek kapcsán tartott ünnepségen összefoglalták az elmúlt év fontosabb eseményeit és eredményeit. Ezenkívül megjutalmazták a fakultás legjobb hallgatóit.

Az ünnepségen mások mellett jelen volt dr. Maruzsa Zoltán, a magyar belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára, Vass-Budai Gabriella, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési referense, Hankó Balázs, a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára, dr. Varga-Bajusz Veronika, a Tempus Közalapítvány főigazgatója, prof. dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Csernicskó István, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rektora, dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, dr. Juhász György, a Selye János Egyetem rektora, dr. Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja, dr. Heuer Orsolya, a Magyar Rektori Konferencia jogi titkára, Szabó Tibor, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánhelyettese, prof. dr. Ács Pongrác, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja és dr. Ágoston István, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékáni megbízottja is.

Megtisztelte jelenlétével az eseményt Benyovszki Anna konzul asszony, dr. Káich Katalin, a kar professzor emeritája, alapító dékán, Vicsek Annamária, a szerbiai oktatási minisztérium államtitkára, dr. Nikola Jorgovanović, az Újvidéki Egyetem prorektora, Erdődi Edvina, a Magyar Szó megbízott igazgatója, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, dr. Pásztor Bálint, Szabadka város képviselő-testületének elnöke, dr. Fürstner Igor, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola igazgatója, dr. Toldi Éva, az Újvidéki Magyar Tanszék vezetője, Miocs József, a Szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium rektora, és Somogyi Tünde, a Szekeres László Alapítvány és a VM4K képviselője.

Az ünnepséget megelőzően délután megbeszélésre is sor került a Kárpát-medencei határon túli magyar nyelven oktató felsőoktatási intézmények vezetőivel, akikkel az idei tanévi tervekről, lehetőségekről cseréltek eszmét a jelenlevők. Továbbá meghívták a vajdasági magyar tannyelvű felsőoktatási képzések vezetőit és szervezőit is tapasztalat- és véleménycserére.

Nyitókép: Molnár Edvárd