2024. április 26., péntek

Scholz: A világgazdaságot az ukrajnai harcok beszüntetésével lehet talpra állítani

A világgazdaság talpra állításának leghatékonyabb módja az, ha Oroszország véget vet az ukrajnai háborúnak – szögezte le kedden Olaf Scholz német kancellár Balin, a G20 csoport állam- és kormányfői találkozóján.

A világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport csúcstalálkozójának energia- és élelmiszerbiztonsággal foglalkozó megbeszélésén a kancellár úgy vélte, a résztvevő országok között egyre szilárdabb a konszenzus abban a tekintetben, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja elfogadhatatlan, valamint arról, hogy a konfliktusban semmiképpen nem szabad nukleáris fegyvereket bevetni.

Emlékeztetett arra is, hogy az ENSZ Közgyűlése „nyilvánvaló többséggel" elítélte az orosz támadást, s kijelentette, hogy számos ország, amely ehhez az állásfoglaláshoz nem csatlakozott nyíltan, „nem hivatalosan szintén igazságtalannak és szükségtelennek tartja ezt a háborút".

„A végén eljön az a pillanat, hogy Oroszország belátja, nincs más választása, mint kivonnia csapatait Ukrajnából" – fogalmazott Scholz újságíróknak. Hozzátette: a csapatkivonás teremti meg a béketárgyalások lehetőségét, és „a békét nem az orosz álláspont fogja diktálni, azt ugyanis sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség nem fogadja el".

Kiemelte mindazonáltal, hogy támogatja a párbeszédet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel annak érdekében, hogy megvitassák a nézetkülönbségeket, és emlékeztetett arra, hogy a háború kezdete óta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mellett Putyinnal is beszélt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszéléséről Scholz csupán annyit mondott: „(Lavrov) mellettem állt, mondott néhány mondatot, ennyi volt az egész".