2024. március 29., péntek

Egekbe szökkenő kamatok

Megvédheti-e bármi az ügyfeleket a banki kölcsönök további drágulásától?

A nemzeti központi bankok már több hónapja küzdenek azzal, hogy féken tartsák az inflációt, nemrégiben azonban már arra kényszerültek, hogy elkezdték növelni a kölcsönök kamatait – írja a nemzetközi sajtó. Először az Európai Központi bank jelentett be 0,75 százalékos emelést, s ezt a Szerb Nemzeti Bank is követte. Így nem volt kétséges, hogy a hazai kölcsönök is megdrágulnak.

A törlesztőrészletek emelkedése természetesen hitelenként változik: függ a kölcsön nagyságától, fajtájától, pénznemétől, a törlesztés határidejétől és többek között a szerződött kamatlábtól is. Azonban elmondható, hogy a dináralapú készpénzhitelek átlagban legalább 1500 dinárral, az euróalapú kölcsönök viszont 60 euróval drágultak a hazai bankokban – írja a Blic.

MENNYIVEL DRÁGÍT AZ EURIBOR?

A pénzügyi előrejelzések szerint az év végéig még jelentősen növekedhetnek a kamatok, és ezáltal a lakosok törlesztőrészletei is – mondta a Vajdasági RTV felkeresésére Dejan Gavrilović, az Efektiva, vagyis a banki ügyfelek védelméért síkraszálló egyesület elnöke.

– Ha 50 ezer eurós hitelt veszünk alapul, amelynél 20 éves lefizetésre szerződött az ügyfél, és az év elején 276 euró volt a törlesztőrészlete, akkor ez mára 316 eurós havi terhelésre nőtt. Januárban ugyanis még –0,55 százalékos volt az EURIBOR, most viszont már 1,077 százalékra dagadt. Ez azt jelenti, hogy mindössze néhány hónap alatt havonta 40 euróval emelkedett az említett esetben az ügyfél terhelése – hozta fel példaként a szakember. Hozzátette: az EURIBOR értéke folyamatosan növekszik, és az év végéig elérheti akár a 2 százalékot is. Ebben az esetben az említett kölcsön törlesztőrészlete elérheti a 344 eurót is.

Így egyszerű számítással eljuthatunk odáig, hogy a januári és a decemberi törlesztőrészlet közötti különbség 68 eurót tesz ki. Egy év alatt tehát csaknem 70 euróval többet kell havonta elkülönítenie a családi büdzséből annak, aki tavaly vagy korábban 50 ezer eurós kölcsönt vett fel az említett feltételek szerint – magyarázta az elnök.

KÉT ÉVIG IS ELHÚZÓDHAT AZ INFLÁCIÓ

A drágulás hátterében az infláció áll – mondta Ismail Musabegović, a Belgrádi Bankakadémia professzora a Blicnek.

– A kamatok folyamatos emelkedése akkor áll le, amikor lecsitul az infláció. Erre pedig akkor számíthatunk, ha befejeződnek azok a zavargások, amelyek az orosz–ukrán konfliktus kitörése óta tartanak. Mindaddig, amíg növekszik az infláció, drágulni fognak a kölcsönök is – magyarázta az egyetemi tanár.

Hozzátette: a központi bank által megállapított kamatláb pontos meghatározásokon alapszik, amelyek között jelentős szerepet tölt be az infláció is. Tekintettel arra, hogy az Európai Központi Bank a júliusi emelés után előrejelezte a szeptemberi drágulást is, kétségtelenné vált, hogy a kamatok folyamatosan növekedni fognak. Az viszont, hogy milyen mértékben, jelentősen függ az ország gazdasági helyzetétől is – hangsúlyozta a professzor, aki szerint kevés az esély arra, hogy az inflációt egy-két éven belül megfékezzék.

A nemzetközi pénzügyi előrejelzések szerint a jelenlegi válsághelyzet következményeként a bankok még két évig növelhetik a kamatokat és drágíthatják a kölcsönöket.

AMEDDIG A TAKARÓ ÉR

Egyes szakemberek szerint az is megtörténhet, hogy a kölcsönre vonatkoztatott változó kamatláb nemcsak hogy eléri a bank által megállapított, változatlan kamatlábat, hanem túl is haladja. Magyarán: a pénzügyi szakértők szerint könnyen megtörténhet, hogy az EURIBOR értéke azt az 5,5 százalékot is meghaladhatja, ami jelenleg a bankok által felszámolt kamatláb átlagát képezi a hosszú lejáratú hiteleknél.

Ebből a gondolatmenetből kiindulva több szakember is úgy véli, hogy a bankok ügyfeleiknek felkínálhatják azt a lehetőséget, hogy a változó kamatlábat változatlanra cseréljék fel. Így a csere pillanatában a törlesztőrészlet növekedne ugyan a kétfajta kamatláb közötti egyszázalékos különbség miatt, viszont a kölcsönt meg lehetne védeni az EURIBOR további drágulásától.

Az említett megoldást Dušan Uzelac, a Kamatica portál szakembere is megerősítette a sajtónak. Hozzátette: a bankok mindig a saját érdekeiknek megfelelően alakítják a felkínált „termékeiket”. Ezért a lakosoknak javasolja, hogy csakis szükség esetén folyamodjanak hitelhez. Elsősorban a jövedelmük terhelhetőségét kell figyelembe venniük: csak addig nyújtózkodjanak, ameddig a takarójuk ér. Azaz: annyi adósságot vállaljanak fel, amennyit törleszteni is tudnak – ajánlotta a szakember.