2024. április 25., csütörtök
AUTÓ- ÉS MOTORSPORTHÍREK

Huszonnégy futamos az új F1-es naptár

A Formula–1 nyilvánosságra hozta 2023-as versenynaptárát, amelybe az ígéreteknek megfelelően ismét rekordszámú állomás került, ám az ígéretekkel ellentétben továbbra sem csoportosították úgy az Európán kívüli helyszíneket, hogy észszerűsítsék az utazást a csapatok számára. A világbajnokság 74. szezonja szokatlanul korán, már március 5-én elstartol Bahreinben, a nagyjából megszokott módon sorjázó futamok közül pedig ismét Abu-Dzabi lesz az utolsó november 26-án. Egyetlen új pálya érkezik csupán, a november 18-i, szombati Las Vegas-i Nagydíj a kaszinóváros utcáin, ám visszatér Katar, a tervek szerint három év kihagyás után végre Kína is, valamint egyelőre megmenekült az ikonikus Monacói Nagydíj, amelynek sorsa idén komoly veszélybe került, de most 2025-ig hosszabbított. A Magyar Nagydíjat a megszokottnál valamivel korábban, július 23-án rendezik, amit az egy hónappal előrehozott spái hétvége követ, és ezután jön majd csak a nyári szünet.

Nem jöhet az amerikai versenyző

Hiába a Formula–1 agresszív nyitása az Egyesült Államok piaca felé, amely pár év alatt sikeresen növelte a sorozat iránti tengerentúli érdeklődést korábban nem látott szintre, a sport egy saját szabálya miatt mégsem teheti meg a következő nagy lépést az amerikai szívek meghódítása felé. A Red Bull kész lett volna a jövő évre versenyzési lehetőséget adni az AlphaTauriban Colton Hertának, aki az IndyCarban már hét győzelmet aratott, és az USA egyik legígéretesebb fiatal pilótájának számít, ám a 22 éves versenyző nem kaphatja meg az F1-es bemutatkozáshoz szükséges szuperlicencet. Annak érdekében, hogy megakadályozza a fizetős versenyzők belépését az F1-be, az FIA kiépített egy rendszert, amelyben pontozza a versenyzők más bajnokságokban elért eredményeit, és csak az kaphat bebocsátást a királykategóriába, aki 40 ilyen pontot összeszedett. A szövetség azonban annak idején erősen alulértékelte a „rivális” IndyCart, így Hertának csak 32 pontja van. Bár a Red Bull próbált minden szálat megmozgatni, a többi csapat ellenezte, hogy az FIA kivételt tegyen valakivel a saját szabályai alól, így a megállapodás nem születhetett meg. Ennek ellenére is lehet még amerikai versenyző jövőre az F1-ben, a Williams ugyanis Logan Sargeanttel szemez, aki idén a Formula–2-ben vezet, onnan pedig jóval könnyebb teljesíteni a szintlépés követelményeit.

Felvillanyozta Belgrádot a Red Bull

A Red Bull Racing F1-es versenycsapata híres arról, hogy utcai parádéival körbeutazza a világot, az elmúlt hétvégén pedig első alkalommal a szerb fővárosba is ellátogattak. Szombaton az eső ellenére is 50 ezer néző gyűlt össze, hogy láthassa Sebastian Vettel 2011-es világbajnok autóját felvonulni, gumit égetni, és hallhassa V10-es Renault motorjának dübörgését a Diák tér, a Köztársaság tér és a Terazija között kialakított útvonalon. A Red Bull a beharangozott egy helyett végül két korábbi F1-es autóval érkezett, amelyeket a tizenháromszoros nagydíjgyőztes David Coulthard és az F1-et szintén megjárt Patrick Friesacher vezetett, de rajtuk kívül autós és motoros kaszkadőrök és driftesek is szórakoztatták a közönséget. Coulthard a Kalemegdant is „megmászta” az RB7-es modellel, s azt mondta, emlékezetes marad számára, hogy ilyen autentikus környezetben, lelkes autósport-rajongók tömege előtt vezethetett.

Leállt a magyar MotoGP-pálya építése

Két éve még nagy dérrel-dúrral harangozta be a magyar kormány, hogy Hajdúnánás közelében új világszínvonalú versenypályát épít, és már a szándéknyilatkozatot is aláírta a MotoGP vezetőivel, aminek értelmében 2024-től Magyarországra látogatna a legrangosabb kétkerekű versenysorozat. Most viszont már úgy tűnik, nemhogy a MotoGP nem jön, de – egyelőre – a pályából sem lesz semmi. Az eredetileg vázolt ütemtervet eddig sem sikerült tartani, hiszen gond volt a földterületek kisajátítása körül, most pedig a gazdasági nehézségekre hivatkozva a magyar kormány le is állította a projektet, még mielőtt a komolyabb munkálatok megkezdődtek volna. Egyébként is szokatlanul magas költségeket emésztett volna fel az építkezés, hiszen a G7 információi szerint 65 milliárd forintot különítettek el rá, miközben a finnek 9 milliárd forintnak megfelelő összegből építették meg a jövőre versenyt rendező KymiRinget. További friss fejlemény, hogy a MotoGP jövő évi menetrendjéhez Kazahsztán is csatlakozna egy új pályával.