2024. április 19., péntek

Emelkednek a törlesztőrészletek

Folyamatosan nő az Euribor értéke

A hathavi Euribor értéke hét év után először váltott előjelet: júniusban mínuszból pluszba, és jelenleg egy százalék körül mozog. Júliusban pedig a háromhavi Euribor értéke is pozitív előjelet kapott. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy emelkednek a lakosok hosszú távú kölcsöneinek törlesztőrészletei. Az Euribor ugyanis a kamat szerves részét képezi, főként a lakáshitelek esetében. A legnagyobb szerbiai bankok közül kettő a hathavi Euribor értékéhez köti a kamat változó részét, a másik három pénzintézet pedig a háromhavi Euribor értékére alapoz.

Az Euribor egyébként az angol Euro Interbank Offered Rate rövidítése, és irányadó bankközi kamatlábként használják az európai pénzintézetek. A bankok egymásnak felajánlott euró hitelkamatainak napi szintű, különleges átlagolásával határozzák meg az értékét. Ez a piaci és jegybanki kamatváltozások hatására naponta változik, de a bankok többnyire három- vagy hathavi értékeket használnak a kölcsöneik árazásához. Ha az Euribor értéke 1 százalék, a hitel kamata 3 százalék, akkor a törlesztőrészletet összesen 4 százalékos kamattal határozzák meg. Az Euribor növekedésével tehát a lakosok havi adóssága is emelkedik.

A bankközi kamatláb az idén folyamatosan nő. Az év elején még negatív volt, és a háromhavi Euribor –0,57 százalékot tett ki. A nullát először július 14-én lépte át, és aznap 0,002 százalékos volt. A bankok azonban nem napi szinten, hanem bizonyos időközönként igazítják a kamatlábaikat az Euribor aktuális értékéhez: ha a háromhavi Euriborhoz kötődött a hosszú lejáratú hitel, akkor négy dátumon változtatják a törlesztőrészleteket (március 31-én, június 30-án, szeptember 30-án és december 31-én). Azoknak az ügyfeleknek, akiknek hathavi értékhez kapcsolták a kölcsöneiket, december 31-én és június 30-án emelhetnek a törlesztőrészleteiken.

Dejan Gavrilović, az Efektiva fogyasztóvédelmi egyesület elnöke a Biznis.rs portálnak nemrégiben magyarázattal szolgált az Euribor változásának hatásáról. Példaként egy olyan kölcsön törlesztőrészletének változását hozta fel, melynek kamata 3,5 százalék plusz Euribor: amennyiben az ügyfél 60 ezer eurót igényelt 20 éves lefizetésre, és az év elején 331 eurós törlesztőrészletet fizetett, akkor az Euribor egy százalékra növekedésével már 380 euróra emelkedik a havi adóssága a bank felé. Így tehát 49 euróval nagyobb lesz a törlesztőrészlete az év eleji terheléshez viszonyítva.