2024. április 19., péntek

Idehaza megvalósuló álom

Az Első fizetésem program résztvevőivel találkozott a pénzügyminiszter Újvidéken

A végzős hallgatók is pályázhatnak az állami támogatásra az Első fizetésem program harmadik körében – emelte ki Siniša Mali pénzügyminiszter újvidéki, az Energy Net vállalatban tett látogatása során. Az újvidéki székhelyű cég ugyanis az elmúlt két ciklusban 15 fiatal mentorálását vállalta fel. Szerbiában két év alatt több mint 17 ezer fiatal kapott lehetőséget arra, hogy állami támogatással szerezze meg az első munkatapasztalatait. A mentorálást eddig több mint 10 ezer cég és vállalat biztosította számukra – sorolta az adatokat a pénzügyminiszter Újvidéken.

– A program legnagyobb sikere mégis abban rejlik, hogy a résztvevők 90 százaléka állította azt, hogy ajánlaná a lehetőséget a társainak is, 80 százalékuk viszont annál a munkaadónál képzeli el a jövőjét, amelynél az első tapasztalatokat szerezte. A program tehát a gazdaságunk, a vállalataink és az ifjú tehetségeink kitűnő összekapcsolásának bizonyult. Ezzel pedig azt is megalapozhatjuk, hogy a fiataljaink az álmaikat idehaza valósítsák meg.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a végzős hallgatóknak biztosított lehetőség mellett újításnak számít az is, hogy az állam az idén 15 százalékkal növelte a támogatás összegét. A harmadik körben tehát a középiskolai végzettségűek az eddigi 22 ezer dináros juttatás helyett 25 ezer dinárt kapnak, felsőfokú végzettséggel pedig 30 ezer dináros havi hozzájárulásra számíthatnak az ifjak az államtól, a korábbi 26 ezer dinár helyett – mondta Mali, aki köszönetet mondott a házigazdának azért, hogy a kezdetektől lehetőséget biztosít a fiataloknak.

A programot követően a mentorált fiatalok többsége munkába is állt az Energy Net vállalatban (Fotó: Ótos András)

A programot követően a mentorált fiatalok többsége munkába is állt az Energy Net vállalatban (Fotó: Ótos András)

A több mint 200 munkást alkalmazó Energy Net vállalatban ugyanis a program első ciklusában kilenc ifjú szerzett munkatapasztalatot, a második körben viszont hat ifjú mentorálását vállalták. Mindannyiuknak felkínálták a munkahelyeik megtartását, és 85 százalékuk úgy döntött, hogy él is a lehetőséggel – mondta Goran Jevtić, a vállalat igazgatója. Kiemelte, hogy a 30 éve működő cég a kezdetektől arra helyezi a hangsúlyt, hogy fiataloknak nyújtson lehetőséget. Az Első fizetésem program lehetővé tette, hogy ezt a törekvést magasabb szintre emeljék – mondta az új energiaforrások felhasználásával foglalkozó cég igazgatója, aki szerint „az ifjakban rejlő lehetőségek fejlesztik a vállalatot”.

A cég fiatal alkalmazottai között van Elena Herbut is, akit az államilag támogatott program második ciklusában pályázott az első munkahelyére. A 25 éves gépészmérnök az Újvidéki Egyetemen végezte a tanulmányait, és tavaly decemberben döntött úgy, hogy az Első fizetésem program által szeretné megszerezni első munkatapasztalatait.

– A program elsősorban biztosította, hogy a tanulmányaim elvégzése után azonnal lehetőséget kaphassak az Energy Net vállalatban, amely a hallgatótársaim és a tanáraim szerint is kiváló alapokat biztosít a frissdiplomásoknak. Az elmúlt kilenc hónapban a cég mentora mellett dolgozhattam, aki következetesen és módszeresen mutatta meg, hogyan használjam a gyakorlatban az egyetemen szerzett tudást. Nagyon sokat segített a csapatmunka is, hisz az itt alkalmazottak között nagyon jó csapatszellemet és hangulatot tapasztaltam. Úgy vélem, hogy az Első fizetésem program által a lehető legjobb módon kezdtem el a pályafutásom – mondta a mesterfokozattal büszkélkedő fiatal lány. Kérdésünkre habozás nélkül tette hozzá, hogy a jövőjét is az Energy Net vállalatnál képzeli el.

Az elmúlt ciklusokban összesen több mint ötezer magán- vagy állami tulajdonban levő cég és vállalat jelezte részvételi szándékát az Első fizetésem programban. Hétfőtől, azaz a pályázat kiírásától kezdve pár nap alatt több mint 400 munkaadó csaknem ezer munkahelyet kínált fel a fiataloknak – támasztotta alá a program sikerének folytatását Mihailo Vesović, a Szerbiai Gazdasági Kamara illetékes igazgatója.

Az ifjak érvényesülését és a munkahelyek megteremtését Újvidék város vezetősége is támogatja – mondta Milan Đurić polgármester-helyettes. Kiemelte, hogy tavaly a város külön elismerésben is részesült az e téren kifejtett tevékenységéért. A vezetőség ugyanis már 2012-ben kiképezett csaknem kétezer olyan szakembert, akik a munkahelyek megteremtésével és képzések szervezésével foglalkoznak. Az elmúlt tíz évben erre a célra 680 millió dinárt fordított a városi vezetés, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó legkülönfélébb intézkedésekre viszont 1 milliárd 450 millió dinárt szánt. Mindezt a szerb kormány hozzájárulásával sikerült megvalósítani, amelynek jelentős szerepe van abban is, hogy Újvidéken az elmúlt tíz évben 23 százalékról 8,7 százalékra csökkenjen a munkanélküliség – mondta Milan Đurić.

A polgármester-helyettes ugyanakkor felszólította a város területén működő cégeket és vállalatokat, hogy csatlakozzanak a programhoz. A héten meghirdetett kiírás szerint ugyanis a munkaadók szeptember 22-ig jelentkezhetnek a pályázatra. A fiatalok október 3-a és 31-e között adhatják át  kérelmeiket. Az érdeklődők jelentkezése után elemzik a beérkezett kérelmeket, majd a szelekciót követően ajánlásokat tesznek: november 1-jétől 15-éig a magánszektor munkaadói választják ki a jelöltek közül a számukra megfelelőket, a közvállalatok és intézmények viszont november 16-a és 30-a között szelektálnak. A listák véglegesítése utáni 15 napban pedig a www.mojaprvaplata.gov.rs oldalon megjelentetik a támogatottak végleges névsorát.