2024. március 28., csütörtök

Mindenkit meglepett a magyar GDP-adat

A második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék

A második negyedévben 6,5 százalékkal nőtt a magyar hazai össztermék (GDP) az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Az első fél évben a gazdaság teljesítménye 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – jelentette szerdán, első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők alacsonyabb, 6,1 százalékos éves, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,4 százalékos GDP-növekedést vártak.

A növekedéshez leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások járultak hozzá. Az iparon belül különösen az élelmiszeripar és a villamos berendezések gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős. A mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte a növekedést – tette hozzá a KSH.

A magyar gazdaság az elhúzódó háború ellenére növelte teljesítményét, az uniós rangsorban előkelő helyen szerepel – kommentálta Varga Mihály a második negyedéves statisztikai adatokat a Facebook-oldalán szerdán. Videóüzenetében a pénzügyminiszter kedvezőnek nevezte az adatokat.

A magyar gazdaság teljesítményének alapja a munka, a foglalkoztatásban állók száma meghaladta a 4,7 milliót, a munkanélküliségi ráta rekord alacsony, a 3 százalékot közelíti – mutatott rá.

„Azon dolgozunk, hogy a háborús válságban is megvédjük a magyar gazdaság növekedését, megőrizzük a munkahelyeket, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot” – jegyezte meg a tárcavezető a videóüzenetben.

Az elemzők várakozását meghaladta a bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi növekedése, és az év második felében várható lassulás ellenére is 5 és 6 százalék közé várják az idei bővülést – derült ki a piaci elemzők MTI-nek küldött kommentárjaiból.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában kiemelte, hogy az elemzői várakozásokat felülmúlva nőtt a hazai GDP a második negyedévben. A hazai GDP növekedése az EU élén maradhatott, az idén érdemben folytatódhat a felzárkózás – tette hozzá.

Számítása szerint a járvány előtti szintet mintegy 7,2 százalékkal haladja meg hazai GDP. A vártnál nagyobb növekedésnek köszönhetően nem zárta ki, hogy a bankholding kissé felfelé módosítja az idei GDP-növekedésre vonatkozó 5,7 százalékos prognózisát, bár a következő negyedévekben már érdemi lassulást várnak, részben bázishatások, részben a háború negatív következményei miatt.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője kommentárjába arra utalt, hogy a negyedév során korábban közzétett havi termelési adatok már mutatták, hogy az ipar viszonylag ellenállónak bizonyult a fennmaradó ellátási feszültségekkel szemben, és az autóipar is relatíve jól teljesített, így az ágazat pozitívan járult hozzá a növekedéshez. Eközben a folytatódó bérkiáramlás és a fiskális transzferek nyomán gyorsuló belföldi fogyasztás a szolgáltatások dinamikus teljesítményét támogatta.

Kitért viszont arra is, hogy a rövid távú kilátások meglehetősen borúsak: következő negyedévek az éves GDP-növekedés ütemének fokozatos lassulását hozhatják. Az Erste jelenlegi előrejelzése az éves GDP-növekedésére 5,5 százalék, ugyanakkor az év végére elfogyhat a lendület. Az utóbbi évekre jellemző, erőteljes áthúzódó hatás hiányában és az egyre mérséklődő belső kereslet következtében jövőre 1,5 százalékos növekedést várnak az Erste Bank elemzői.