2024. április 18., csütörtök

A hablegény, az óratörpe és a viking

Varró Dániel: A szomjas troll című könyvét is bemutatták Palicson, a Nyárhangoló fesztiválon

A palicsi Nyárhangoló fesztivál keretében múlt héten bemutatásra került Varró Dániel: A szomjas troll című verses mesekönyve. A kötet 2018 őszén jelent meg, amely tulajdonképpen egy skandináv és kelta alapokon nyugvó verses mesefüzér.

A magyarországi költő, műfordító az első verseit 12 éves korában írta, mely meghozta számára első költői sikerét is. Gimnazista kora óta publikál verseket és műfordításokat különböző irodalmi lapokban és folyóiratokban. Számos önálló kötete jelent már meg és emellett több (főleg gyerekeknek szóló) kötet társszerzője is. Varró Dániel egyébként három kisfiú boldog édesapja.

– A Szomjas troll című kötetben négy verses mese van. A négy meséből három a gyermekeimnek szól, a főszereplőket is róluk mintáztam. Van benne egy vikinges mese, mivel a legnagyobb kisfiam nagyon vagány és bátor. A legkisebbnek egy kis hablegényről szóló mesét írtam. A középsőnek pedig a kíváncsiságából fakadóan egy kíváncsi óratörpéről szóló mesével kedveskedtem. Arra törekszem, hogy a verseim minél köznapibbak és természetesebbek legyenek – emelte ki a költő.

A költővel Galán Angéla műsorvezető beszélgetett (Fotó: Dér Dianna)

A költővel Galán Angéla műsorvezető beszélgetett (Fotó: Dér Dianna)

Ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a költő megidézi az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket is. A kötetben egyaránt megtalálható troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasynek is. A mesék mitikus szereplői Maros Krisztina szellemes rajzain jelennek meg. A borító- és könyvtervet is jegyző alkotó nem először illusztrálja a szerző verseit, ám kétségtelenül ez a legszebb közös könyvtárgyuk.

Az esti meseolvasás nálam mindig is fontos szerepet töltött be és nagy hangsúlyt is fektetek rá, mindemellett a gyermekeim is igénylik. Egy szülőnek nagy felelőssége van abban, hogy miket olvas és mit ad a gyermekei kezébe. A meséknek ízlésformáló szerepe is van. Segít a gyermekeknek fejleszteni a szókincsüket és a fantáziájukat, amellett hogy világképet is formál. Mi a gyerekekkel a legjobbakat este, meseolvasás közben szoktunk beszélgetni, ugyanis akkor merül fel mindig a legtöbb kérdés hangsúlyozta Varró Dániel.

A négy verses mesét tartalmazó könyvet felnőttként is izgalmas olvasni, ugyanis a szerző csengő-zengő rímekkel, pazar szófordulatokkal és az olvasás örömével köti le a figyelmet. Varró Dániel világát átszövi a játék és a játékos gyerekek szeretete. A gyermeki kíváncsiságot, a világfelfedezést, az ambivalens attitűdöt is szeretettel jeleníti meg a versekben. A stílusosan megírt dallamos humor mellett még számtalan érdeme van A szomjas trollnak.