2024. április 25., csütörtök

Jelentősen megdrágult a lakásbérlés

Akár 50 százalékkal is megdrágultak az eladó lakások, de a bérleti díjak költsége is magasabb az országban.

Leginkább Belgrádban tapasztalható áremelkedés, ugyanis egyre többen költöznek a külvárosba, a városban pedig kiadják a lakásukat. A főváros Vračar városrészében egy 400 négyzetméteres lakást 7400 euróért adnak ki.

Niš egyre vonzóbb az üzletemberek, a külföldi diákok és a turisták számára. A legkeresettebbek az 50 négyzetméteres lakások, amelyeket három hónapja még havi 150 euróért lehetett kibérelni, most kétszer annyi pénzt kérnek érte. Egy luxuslakás bérleti díja több mint ezer euróba kerül.

A fővárosban már a járvány előtt emelkedni kezdtek a bérleti díjak, írja a Szerbiai RTV. Március óta az egyre több külföldi érkezése miatt 50 százalékot ugrottak a díjak.

– Olyan lakásban laktam, amiért 250 eurót fizettem, plusz a rezsiköltségeket is én fedeztem. A tulajdonos egyszerűen úgy döntött, hogy eladja a lakást, és elkezdtem újat keresni. Ugyanezen a helyen fél év alatt találtam egy lakást 450 euróért – nyilatkozta Nikša Katanić Malić albérlő.

A hivatalos adatok szerint Szerbiában a tavalyi év első négy hónapjában mintegy 1800 természetes személy adott ki lakást, nem hivatalosan pedig több mint félmillióra tehető a számuk. Ez azt jelenti, hogy a bérbeadóknak mindössze 0,3 százaléka fizet adót.