2024. március 28., csütörtök

Őrizetbe vették a chicagói vérengzés feltételezett elkövetőjét

Őrizetbe vették a chicagói vérengzés feltételezett elkövetőjét, a 22 éves Robert E. Crimót, aki legalább hat embert megölt és többtucatnyit megsebesített az amerikai függetlenség napja alkalmából tartott felvonuláson hétfőn, jelentette be a helyi rendőrség.

Az áldozatok életkora nyolctól 85 évig terjed, mondta el egy egészségügyi forrás.

A meggyilkoltak egyike mexikói állampolgár volt, írta egy mexikói külügyi tisztségviselő a Twitteren.

A lövöldözés Chicago egyik elővárosában, Highland Parkban történt. A települést körülbelül 30 ezren lakják, közel 90 százalékuk fehérbőrű. A lakosság mintegy harmada zsidó.

Az elkövető, egy környékbeli lakos egy épület tetejéről adta le a lövéseket, indítékáról egyelőre semmit sem tudni.

Highland Park rendőrsége elmondta, hogy vádat emelnek a lövöldöző ellen, akit órákkal később sikerült elfogni. A nyomozásban a megyei és a helyi rendőrség, illetve a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is részt vesz. Rajtuk kívül még több tucatnyian csatlakoztak a vizsgálathoz.
Médiainformációk szerint az elkövető nyolc hónappal korábban hátborzongató videót tett fel az internetre, ahol meglehetősen aktív volt. Ebben egy hang a következőt mondja: meg kell tennem. Ez a végzetem. Minden ide vezetett. Semmi sem állíthat meg, még saját magam sem.

Az elmúlt időszakban több fegyveres vérengzés történt az Egyesült Államokban. Június 2-án az Oklahoma államban található Tulsa egyik kórházában lövöldözött egy fegyveres, aki négy emberrel végzett. Május 24-én a texasi Uvalde város egyik általános iskolájában csapott le egy fegyveres. Akkor 19 gyerek és három felnőtt, köztük az elkövető, vesztette életét. Napokkal korábban a New York állambeli Buffalo városában nyitott tüzet egy fegyveres egy áruházban, megölve tíz embert. A mészárlások miatt újra fellángolt a vita a fegyvertartás reformjának szükségességéről.