2024. április 25., csütörtök

A biztonságosabb iskolákért

Műszaki, védelmi rendszerek a nagykikindai általános- és középiskolákban

A nagykikindai Szent Száva Általános Iskolában a napokban mutatták be a Műszaki-védelmi rendszer bevezetése a nagykikindai általános és középiskolákban című projektet, amelynek megvalósítását a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) támogatta, közölte a nagykikindai önkormányzat hivatalos hírportálja. A projekt tizenkét nagykikindai iskolát, nyolc általános és négy középiskolát foglal magában, mondta Gordana Rackov, az általános iskola igazgatója.

– Videomegfigyelő- és riasztórendszer bevezetéséről van szó a gyerekek biztonsága és védelme érdekében az iskolákban. A projekt megvalósítására a NIS cég jelentős, 17 millió dináros forrást különített el. A megvalósítás még tavaly elkezdődött és az idén februárban fejeződött be. A jól láthatóan elhelyezett kamerák javítják a tanulói fegyelmet, lehetőséget biztosítanak számunkra a megelőző reakcióra és a nem kívánt következmények megelőzésére – emelte ki az igazgatónő.

A nagykikindai önkormányzat együttműködése a NIS-szel 2009-ben kezdődött, és Nagykikinda városa készen áll a tervezett projektek közös megvalósításának folytatására, hangsúlyozta Nikola Lukač, Nagykikinda polgármestere.

– Közös prioritásunk a gyerekek biztonsága az iskolákban. Eddig a NIS-szel együttműködve 164 projektet valósítottunk meg, amelynek keretein belül 236 millió dinárt fektettek be a városunkba. Biztos vagyok benne, hogy folytatni fogjuk ezt az együttműködést – mondta a polgármester.
Milan Borenović, a NIS észak-bánáti üzemének vezetője kiemelte, hogy a tizenkét iskola a műszaki szabványoknak megfelelő videokamerás megfigyelőrendszert és riasztórendszert kapott.

– Egy ilyen magas színvonalú műszaki-védelmi rendszer lehetőséget ad az esetleges sajnálatos események részleteinek pontos felderítésére a megfelelő reagálás érdekében. Mintegy négyezer fiút és lányt védenek meg így. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani partnereinknek, Nagykikinda városának, az Oktatási Minisztériumnak és a Belügyminisztériumnak – zárta gondolatait Borenović.