2022. augusztus 12., péntek

Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas lett – VIDEÓ

Tarolt a Dűne – A CODA kapta a legjobb film díját, Jane Campion pedig a rendezői Oscart vehette át A kutya karmai közt című filmjéért – Botrány: Will Smith pofozkodott

A CODA kapta a legjobb film díját a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 94. Oscar-gálán, amelyen Sipos Zsuzsanna, a Dűne díszletberendezője is Oscar-díjat vehetett át a legjobb produkciós tervezés kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt. A Frank Herbert klasszikusából, Denis Villeneuve rendezésében született Dűne, amely részben Magyarországon készült, tíz jelöléséből hatot is díjra váltott. Sipos Zsuzsanna a díj átvételekor magyarul is megköszönte az amerikai filmakadémia elismerését.

Patrice Vermette kanadai produkciós tervező és Sipos Zsuzsanna látványtervező (Fotó: MTI/EPA/David Swanson)

Eléggé elgondolkodtató, ha bármelyik rendezvény egy idétlen tréfa, és az erre válaszként váratlanul elcsattanó pofon kapcsán marad emlékezetes. Márpedig az idei Oscar-díjkiosztás legütősebb, vagyis inkább egyetlen egy ütős pillanata az volt, amikor Will Smith hirtelen haragra gerjedve a nézőtérről felpattant a Los Angeles-i Dolby-színház színpadjára, és lekevert egy pofont a felesége kopaszságán élcelődő Chris Rocknak, akinek vagy fogalma nem volt róla, vagy pedig megfeledkezett arról, hogy Jada Pinkett Smith nem poénból vágatta le a haját, hanem foltos hajhullásban, egy autoimmun betegségben szenved.

Will Smith elnézést kért a pofonért

Will Smith dühkitörését rövid időn belül öröm- és könnykitörés követte, amikor is kiderült, hogy a sokak szerint esélyes Benedict Cumberbatch helyett neki ítélték a legjobb férfi főszereplőnek járó aranyszobrocskát, a Richard király című filmben nyújtott alakításért. Smith most már ünnepeltként a színpadra állva könnyes beszédében arról beszélt: tudja, hogy ebben a bizniszben el kell viselni azt, hogy miket mondanak az emberről, és ő védelmezi a családját. Elnézést kért az akadémiától, és remélte, hogy meghívják megint. A Richard király egyébként olyan életrajzi és sportfilm, amelyben nem a két teniszcsillag, Venus és Serena Williams a főhős, hanem édesapjuk, Richards. A lányok négy és fél évesek voltak, amikor az apjuk, Richard Williams (Will Smith) az első teniszedzést tartotta nekik. Egyébként ő is akkor teniszezett először. Ahhoz, hogy sikeres sportolót faragjon a gyerekeiből, sokféle nehézséggel, kishitűséggel, ellenségességgel kellett megküzdenie – és nem utolsósorban a saját múltjával. A tenisz két királynője egyébként a díjkiosztón is jelen volt és az Oscar-gála elején ők konferálták fel Beyonce-nak a filmben felcsendülő, Oscar-díjra jelölt dalát. Számunkra természetesen óriási öröm Sipos Zsuzsanna Oscar-díja, amit részben Magyarországon forgatott Dűne című tudományos-fantasztikus film berendezőjeként vehetett kézbe. Zsuzsanna egyébként már korábban, az úgyszintén részben Magyarországon forgatott Szárnyas Fejvadász 2049 filmben is maradandót alkotott Denis Villeneuve francia filmrendezővel együttműködve.

Némileg eltért a papírformától az is, hogy egyébként megérdemelten Sian Heder CODA című alkotása nyerte el a legjobb filmnek járó díjat. A rendkívül emberi film főhőse egy siket család egyetlen halló gyermeke az éneklésben találja meg önmagát. A filmnek mind a három jelölését sikerült aranyszobrocskára váltani, így a legjobb férfi mellékszereplő díját Troy Michael Kotsur siketnéma színész vihette haza, de emellett a filmet a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában is díjazták.

Az amerikai–kanadai–francia koprodukcióban készült CODA lényegében a 2014-es A Bélier család (La Famille Bélier) című francia film remake-je, és azon ritka esetek közé tartozik, amikor a tengerentúli másolat felülkerekedik elődjén. A Bélier család ugyanis elriasztó példaként maradt meg az utókor számára, amiért halló színészekre osztotta a siket szerepeket. A CODA viszont tanult őse hibájából, és az amerikai jelnyelvi színjátszás krémjét szerződtette le a produkcióhoz.

Az est vesztesei közül a 12 jelölést kapott A kutya karmai közt című filmnek mindössze a legjobb rendezésért járó díjat sikerült aranyszobrocskára váltania, a Netflixen óriási sikerrel bemutatott Ne nézz fel! és Paul Thomas Anderson Licorice Pizza című filmje viszont aranyszobrocska nélkül maradt.

Amúgy a fentieket leszámítva az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia díjkiosztója jórészt hozta a papírformát, továbbá a közvetítések rendezője az idén is hiába követett el mindent, továbbra sem volt képes megtalálni a módját, amely felidézné a múlt század hatvanas-, hetvenes-, és nyolcvanas, és még talán a kilencvenes években megrendezett Oscar-gálák sokkal pergősebb menetét, illetve fénykorát, hogy ne süllyedjen méla unalomba az egész. Az elmúlt években hiába hagyták ki a műsorvezetőket, illetve az idén hiába is neveztek ki egyszerre hármat belőlük, valami továbbra sem stimmel. Arról nem is beszélve, hogy a szervezőknek egy csomó filmest sikerült vérig sérteniük azzal, hogy a technikai, illetve a „kevésbé lényeges” kategóriákat kipaterolták a díjkiosztóról, s ezek nyerteseit rövid idővel a díjkiosztó ünnepség előtt hirdették ki, a köszönőbeszédek egy részét pedig lerövidítve, de felvételről mégiscsak leadták az ünnepségen.

Az így nyert pirinyói időt pedig különböző, nem egyszer felesleges bejátszásokkal próbálták élvezhetőbbé, tenni, gondolom mondani sem kell, nem sok sikerrel. Mert tény, az idén illik megemlékezni arról, hogy 60 éve mutatták be az első James Bond-filmet, illetve 50 évvel ezelőtt Francis Ford Coppola Keresztapa című filmjének az első részét, de látványosan senkit sem érdekelt az az öt olyan filmes pillanatot bemutató toplista, ami miatt az emberek ujjongtak a mozikban, különösen, ha az egyik ilyen pillanat az újravágott Igazság Ligája című képregényfilmből származik, amit egyébként a koronavírus-járvány miatt egyszer sem mutattak be a mozikban. Az idén először közönségdíjat is kiosztottak a díjkiosztón, s sokat árulkodik az emberek ízléséről, hogy ezt a díjat az előző filmet is jegyző Zack Snyder óriási melléfogásának, A holtak serege című horror-akciófilmjének ítélték. Valahol megalázó az élő közvetítésből kimaradt díjazottak számára, hogy ezek miatt ollózták ki őket, arról nem is beszélve, hogy ezzel semennyivel sem lett rövidebb és élvezhetőbb az idei Oscar-Gála.

Ukrajnának Oroszország általi megszállása a díjkiosztóra is némileg hatással volt. Nem tudni, hogy Sean Penn beváltja-e a fenyegetését, mivel a díjkiosztó előtt azzal fenyegetőzött, hogy személyesen olvassza be eddig elnyert Oscar-szobrocskáit, ha Volomigyir Zelenszkij, Ukrajna elnöke nem beszélhet élő kapcsoláson keresztül a díjátadón. Zeleniszkij persze nem beszélhetett, de a jelenlévő filmesek jó része kék szalagot viselve szolidaritásukat fejezték ki az ukrán menekültekkel szemben, illetve a gálán egy perces néma csenddel álltak ki az ukrán emberek mellett. A közönséget pedig arra kérték, hogy amiben csak tudják támogassák Ukrajnát. Az egyébként ukrán származású Mila Kunis is rendkívül diplomatikusan fogalmazott az egyik díj kiosztása előtti felszólalása során.

 

A 94. Oscar-díj-átadó nyertesei:

 

Legjobb film

CODA

Legjobb nemzetközi film

Vezess helyettem – Japán

Legjobb rendező

Jane Campion (A kutya karmai közt)

Legjobb női főszereplő

Jessica Chastain

Legjobb férfi főszereplő

Will Smith

Legjobb női mellékszereplő

Ariana DeBose (West Side Story)

Legjobb eredeti betétdal

Billie Eilish és Finneas O'Connell (No Time to Die)

Legjobb férfi mellékszereplő

Troy Kotsur (CODA)

Legjobb operatőr

Dűne (Greig Fraser)

Legjobb élőszereplős rövidfilm

The Long Goodbye

Legjobb animációs film

Encanto

Legjobb animációs rövidfilm

The Windshield Wiper

Legjobb jelmeztervező

Szörnyella (Jenny Beavan)

Legjobb adaptált forgatókönyv

CODA (Sian Heder)

Legjobb eredeti forgatókönyv

Belfast (Kenneth Branagh)

Legjobb dokumentumfilm

Summer of Soul

Legjobb rövid dokumentumfilm

The Queen Of Basketball

Legjobb hang

Dűne

Legjobb vágás

Dűne (Joe Walker)

Legjobb vizuális effektek

Dűne

Legjobb látvány/díszlet

Dűne (Patrice Vermette, Sipos Zsuzsanna)

Legjobb eredeti filmzene

Hans Zimmer (Dűne)

Legjobb smink, maszk és haj

The Eyes of Tammy Faye