2024. április 27., szombat

Nagy búzahiány lehet a világpiacon?

Scott Irwin, az Illinoisi Egyetem közgazdásza szerint az ukrajnai konfliktus a világ történetének legnagyobb búzahiányához vezethet, írja a B92.net.

– Ez a legnagyobb megrázkódtatáshoz vezethet az ellátási láncban, és rövid időn belül semmit sem tehetünk ennek a megakadályozására – állítja Scott Irwin.

Emlékeztetőül: Aleksandar Vučić szerb elnök legutóbbi beszédében azt mondta, hogy jelenleg kétszer annyi búzával és kukoricával rendelkezünk, mint amennyire Szerbiának szüksége van.

– Észak-Macedóniától érkezett felkérés, és szállítsunk nekik, mert ami nekünk van, az több mint elég. A régió összes országának elegendő. Elég őrölt búzánk van, lisztünk is van elég. A búzával és a kukoricával semmi gondunk nem lesz. Amikor a kukoricáról beszélek, a takarmánykukoricára is gondolok, így az állattenyésztési alapból sem fog hiányozni semmi. Úgy döntöttünk, hogy egyelőre nem korlátozzuk az exportot, hiszen gazdáinknak pénzt kell keresni. Intézkedéseket készítettünk elő annak érdekében, hogy a búza és a kukorica exportját szükség esetén a teljes termelés 20 százalékára korlátozzuk. De egyelőre semmi gondunk nincs – mondta Aleksandar Vučić.