2024. április 26., péntek

Sokasodnak a hadgyakorlatok a Fekete-tengeren

Orosz katonák tízezrei állomásoznak Ukrajna határainak közelében

A Krím-félszigetre várták tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A látogatással szinte egyidejűleg a Fekete-tengerre érkezett az amerikai haditengerészt VI. flottájának zászlóshajója is, amely majd NATO-gyakorlaton vesz részt. Ukrajna határai mentén kilencvenezer orosz katona gyülekezik. 

Oroszország csaknem kilencvenezer katonáját vezényelte az ukrán határ közelébe, továbbá a krími és a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területekre. Az ukrán védelmi minisztérium közleményéből az is kiderül, hogy ezek az erők magukba foglalják a déli és nyugati katonai körzet 8. és 20. hadműveleti alakulatának csapatait, valamint az orosz Fekete-tengeri Flotta erőit és eszközeit. Emellett az ukrán határ közelében állomásoznak az orosz légierő és a légvégvédelem külön alakulatai és egységei is.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy 2021 második felében Ukrajna határa közelében az oroszok nagyszabású parancsnoki és törzsgyakorlatot tartottak. Ezt követően az (al)egységek Oroszország európai részén maradtak, 260 kilométerre az ukrán határtól. Kijev szerint Moszkva időnként katonai egységeket dob át ukrán területre, csapatokat vezényel Ukrajna közelébe, hogy fenntartsa a feszültséget a régióban és politikai nyomást gyakoroljon a szomszédos államokra.

Olekszandr Pavljuk, a Donyec-medencében harcoló ukrán erők parancsnoka ezzel kapcsolatban elmondta: csapatai készen állnak arra az eshetőségre, ha a Kreml kiélezi a fegyveres konfliktust a térségben.
Oroszország már márciusban összevont – egy hadgyakorlatra hivatkozva – legalább nyolcvanezer katonát Ukrajna keleti határánál és az általa 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten. A területre tegnap várták Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Látogatásának tervezett helyszínétől jóval távolabb a Fekete-tengerre érkezett az amerikai haditengerészet VI. flottájának zászlóshajója, az USS Mount Whitney, amely a tervek szerint közös műveleteket hajt végre NATO-erők és a szövetségi partnerek részvételével.

Előzőleg (kedden) az orosz haderő ellenséges célpontok megsemmisítését gyakorolta a Fekete-tengeren, a Krím közelében. A hadgyakorlatra azután került sor, hogy az Egyesült Államok két hadihajója, a USS Porter és a USS Arleigh Burke a térségbe érkezett. Ezzel kapcsolatban Putyin elítélő közleményt adott ki. Szerinte az USA arra készül, hogy közepes hatótávolságú rakétarendszereket telepítsen Európába, ami veszélyes Oroszországra.