2024. március 29., péntek

Válaszd az építészetet!

Nyílt nap és díjátadó az Építőmérnöki Karon

A szabadkai Politechnikai Iskola március 15-e és április másodika között műhelymunkát szervezett az általános iskolák hetedikes és nyolcadikos diákjai számára. A programnak versenyjellege is volt, és a legjobb diákok tegnap az Építőmérnöki Karon megrendezett építészeti nap keretein belül át is vették a díjaikat.

Az általános iskolák diákjai az idén a Google Tanterem online felületein négy kategóriában mérték össze ügyességüket. Az interaktív játékos feladatok kapcsolódtak az építészethez. A résztvevőknek az építőanyagokra fókuszáló memóriajátékban, a Szabadka nevezetes épületeit ábrázoló puzzle kirakásában, újrahasznosított alapanyagokból való 3D-s kompozíció összeállításban és szabadkézi rajzban kellett bizonyítaniuk rátermettségüket. A diákok két héten keresztül napi rendszerességgel kapták a megoldandó feladatokat. A négy kategória legjobbjait külön-külön is díjazták, de két diák, aki minden területen kiválóan szerepelt, kiemelt jutalomban részesült. A díjazottak nyereményeit a Röfix és a Wienerberger cégek biztosították.

Az építészeti nap hagyományosan lehetőséget nyújt az építészet különböző területei, valamint a geodézia iránt érdeklődő fiataloknak, hogy betekintsenek az Építőmérnöki Kar munkájába, és megismerjék azokat a lehetőségeket, amelyeket a kar kínál a diákoknak. Minderről dr. Miroslav Bešević rendes egyetemi tanár, a kar dékánja nyilatkozott a médiának.

A koronavírus-járványt megelőző időszakban az építészeti napok alkalmával számos érdeklődő és kiállító megfordult a karunkon. Az idén csupán online formában tudjuk megszervezni, de ezt a napot ezúttal is igyekszünk arra kihasználni, hogy az érdeklődő fiatalokat, technikusokat, kutatókat bevonzzuk a karunkra. A karunk építőmérnök és geodézia szakon kínál három szintű képzést, vagyis alapfokú, mesteri és doktori képzést is nyújtunk. A geodézia szak doktori iskoláját az idén akkreditáltuk, és úgy gondolom, hogy ez nagy előrelépés mind a kar életében, mind pedig a közösség szempontjából. Az építőmérnöki szakra az állami költségvetés terhére 90 új hallgatót várunk, illetve további 15-öt önköltségen, míg a geodézia szakra összesen 30 hallgató iratkozhat be – mondta Miroslav Bešević, akitől azt is megtudtuk, hogy az Építőmérnöki Kar április 22-én ünnepli fennállásának 47. évfordulóját. Ennek apropóján a jövő héten egy kétnapos nemzetközi konferenciát szerveznek. A konferencia részben online, részben pedig a konferenciatermünkben valósul meg.

A Politechnikai Iskola vetélkedőjének díjazottjai az iskola képviselőivel

A Politechnikai Iskola vetélkedőjének díjazottjai az iskola képviselőivel