2024. április 25., csütörtök

Az oknyomozás átka

A világ mára már jobban ismeri a szerbiai média problémáit – véli Stevan Dojčinović, a KRIK szerkesztője. A bűnözés és korrupció feltárásával foglalkozó újságíró-hálózat képviselője az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban tartózkodott, ahol több nemzetközi újságíró szervezet képviselőjével tárgyalt – írja az Amerika Hangja.

Dojčinović emlékeztet arra, hogy őt, munkatársait és az általa szerkesztett médiumot Veljko Belivuk letartóztatása után támadások érték. Azzal gyanúsították meg, hogy az egyik bűnözői csoport vezetője volt, akit a rendőrség a legsúlyosabb bűncselekményekért felelősnek minősített. Mint mondta, megalapozatlan állítások kerültek előtérbe a letartóztatott Belivuk bűnözői csoportjával való állítólagos kapcsolatukról.

– Soha nem kaptunk erősebb visszajelzéseket az amerikai nagykövetségtől, az Európai Uniótól és az európai országok nagykövetségeitől, mint amikor megtámadtak bennünket. Most először egyértelmű üzeneteket küldtek, hogy ezt meg kell állítani – mutatott rá, hozzátéve, hogy Szerbiában az újságírókra nagy nyomás nehezedik, amelyet az egyik legfontosabbnak problémának tart.

A KRIK-et ért támadásokról szólva Dojčinović rámutatott, hogy ennek oka „írásunk, amely nem felel meg a hatóságoknak, mert oknyomozáson alapszik”.

– Korrupciós ügyeket tárunk fel, bűncselekményekre világítunk rá, felfedezzük a bűnözők kapcsolatát a hatalommal, és ez nem felel meg a hatóságoknak – mondta a KRIK szerkesztője.

Szerinte teljesen világos, hogy Szerbiában követelmény, hogy a bulvársajtó azt publikálja, amit a kormány elrendeli neki. Mint mondta, az elnök körüli befolyásos embereknek megvan az a hatalma, hogy megmondja, mit publikálhatnak vagy mit nem.

– Az állam a legtöbb pénzt azoknak adja, akik a legtöbbet hazudnak – értékelte és rámutatott, hogy a kormány nem akar ez ellen semmit tenni, mert a „bulvársajtó szó szerint nekik dolgozik”.