2024. március 28., csütörtök

Elizabeta Ristanović: A félelem rombolja az immunrendszert

Elizabeta Ristanović, a Katonai Orvosi Akadémia Mikrobiális Genetikai és Immunológiai Tanszékének vezetője szerint a pandémia óvatosságra int, de nem ad okot a rettegésre. Az állandó félelem megbetegíti az embert, rombolja az immunitást. A szakember a regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozta a Szerbiai RTV műsorában.

Elmondta, hogy járványok mindig is léteztek, némelyek átírták a történelmet is. A járvány témakörét 2013 óta egyre gyakrabban emlegetik tudományos cikkek, de szó esik a koronavírusról is, amely az őszi hónapokban a légúti fertőzések 35% -át okozza, mutatott rá az orvos.

A világ több mint 20 vezetője nemzetközi megállapodást követelt a jövőbeni járványok megelőzése miatt. Az új típusú koronavírust a második világháború óta a legnagyobb kihívásnak tartják.

A szakember szerint a kezdeményezés politikai jellegű, valamint későn fogalmazódott meg.

"Pandémia lesz. A természetes körülmények és az éghajlatváltozás is hozzájárul a fertőző betegségek terjedéséhez, ráadásul a migráció is hozzátesz ehhez, mutatott rá a professzor.

Kijelenti, hogy a járvány megtanította velünk, hogy a nemzetközi szolidaritás nem létezik, és hogy saját erőforrásainkhoz kell folyamodnunk. Mint kifejtette, azok az országok jártak ebben a helyzetben legjobban, amelyeknek „emberközpontú" egészségügyi rendszerük van.