2024. április 25., csütörtök

Folytatódik a repülőterek korszerűsítése

Szerbia az idén 738 millió eurót tervez beruházni a repülőterek fejlesztésébe – jelentette be Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter. A tárcavezető rámutatott arra, hogy a repülési ágazat hatalmas veszteségeket szenvedett el a koronavírus-járvány következtében, a Nikola Tesla repülőtér utasforgalma 69 százalékkal csökkent, a niši Nagy Konstantin reptér forgalma pedig 63 százalékkal. Kiemelte azonban, hogy Szerbia 2013 és 2019 között sokat tett a légiközlekedés fejlesztése érdekében és kiváló eredményeket ért el. Elmondta, hogy 2013-ban a belgrádi repülőtéren 3,5 millió utas fordult meg, 2019-ben pedig 6 millió. A niši Nagy Konstantin repülőtér 2013-ban 21.700 utast jegyzett, 2019-ban pedig 420.000-et, a járatok száma pedig 500 ezerről 750 ezerre nőtt.  Emlékeztetett arra, hogy a Nikola Tesla repülőtér a franciaországi Vinci Airports vállalat irányítása alá került 2018-ban. A francia cég 501 millió euróért vásárolta meg a repteret.

– A Nikola Tesla repülőtér hamarosan teljesen másképp fog kinézni, nem lehet majd ráismerni. Ez a projektum mindenképpen jót tesz a légiközlekedésnek és Szerbia gazdaságának. Az idén nem szándékozunk leállni a beruházásokkal. Nem várhatjuk meg ugyanis a járvány végét és azután indítani a befektetéseket, szeretnénk kihasználni ezt az alkalmat, hogy továbbra is befektessünk a repülőtéri infrastruktúra fejlesztésébe – közölte Momirović.

Elmondta, hogy mintegy 18 millió dollárt ruháznak be a niši repülőtér felújításába, új várótermet építenek és korszerűsítik a már meglévőt. Azt szeretnék, hogy a járvány lecsengése után a repülétéren évente egymillió utas forduljon meg. Szintén nagy összegeket ruháznak be a kruševaci Rosulje repülőtér korszerűsítésébe, de folytatódik a kraljevói Morava repülőtér és az užicei reptér fejlesztése is. Nem óhajtunk túlságosan ambiciózusak lenni, hogy minden településen nagy repülőteret létesítsünk, a célunk az, hogy kisebb repteret építsünk, amely perspektívát nyújthat a település számára.