2024. március 29., péntek

Fokozott készültség a Capitoliumnál

Fokozott készültségbe helyezték a rendvédelmi szerveket a Capitoliumnál Washingtonban, miután hírszerzési információk szerint egy fegyveres csoport a törvényhozás épületének megtámadására készülhet.

A rendőrség nagy erőkkel felügyeli a kerítéssel körbevett törvényhozás épületét, és a Nemzeti Gárda mintegy ötezer tagja is a fővárosban van Joe Biden elnök beiktatása óta.

Nancy Pelosi házelnök sajtótájékoztatóját úgy kezdte, „Remélem biztonságban érezték magukat idefelé jövet. Ma már jóval előrébb tartunk, mint legutóbb; mert van kerítésünk, Nemzeti Gárdánk és minden egyéb. De nem akarjuk, hogy ez így maradjon. Azt szeretnénk, hogy a Capitoliumot mindenki tisztelje hazánkban.”

A fenyegetés egy szélsőjobboldali összeesküvés-elmélethez kapcsolódik, miszerint Donald Trump március 4-én ismét hatalomra kerül, így ezrek érkeznek a fővárosba, hogy megpróbálják eltávolítani a demokratákat hivatalukból.

Eredetileg március 4. volt az elnöki beiktatás napja az Egyesült Államokban.

A hatóságok megfigyeltek több olyan kormányellenes fegyveres csoportot (az internetes kommunikációjukat), amelyek részt vettek a Capitolium épületének január 6-ai, öt halálos áldozattal járó ostromában.