2024. március 28., csütörtök
AMERIKAI SPORTOK

Elhunyt Leon Spinks

ÖKÖLVÍVÁS

Hatvanhét éves korában vasárnap elhunyt Leon Spinks amerikai olimpiai bajnok ökölvívó, aki profiként világbajnoki címet szerzett nehézsúlyban. Az insidethegames.biz beszámolója szerint Spinks az elmúlt években különféle egészségügyi problémákkal küzdött, 2019-ben prosztatarákot diagnosztizáltak nála.

Az amatőrök között 1974-ben vb-bronzot nyert, majd olimpiai aranyérmet érdemelt ki félnehézsúlyban az 1976-os montreali ötkarikás játékokon. A hivatásosok mezőnyében 1978-ban, alig hét profi meccsel a háta mögött, világszenzációval szolgált azzal, hogy 15 menetben pontozással legyőzte minden idők egyik legkiválóbb öklözőjét, Muhammad Alit, begyűjtve ezzel a Bokszvilágtanács (WBC) és a Bokszvilágszövetség (WBA) nehézsúlyú vb-címét. Uralkodása azonban csak hét hónapig tartott, mivel Ali a visszavágón revansot vett.

Spinks 1995-ben, 42 évesen hagyott fel az ökölvívással, profi mérlege 26 győzelem, 17 vereség és 3 döntetlen.

KOSÁRLABDA

Másfél millió egy Jordan-kártyáért

A maga nemében rekordot jelentő áron, 1,44 millió dollárért kelt el aukción az amerikai kosaraslegenda, Michael Jordan egyik játékoskártyája. A TMZ Sports beszámolója szerint a kártya, amelyből 1997-ben összesen 23 készült, azért ért meg csúcsösszeget a személyazonosságát titokban tartó vevőnek, mert azon Jordan eredeti aláírása is szerepel. A kártyán az NBA egykori sztárja abban a mezben látható, amelyet az 1992-es All Star-mérkőzésen viselt. A sportolói kártya 61 licit után állt meg csaknem másfél millió dollárnál. A Jordan-féle kosaraskártyák eddig legtöbbet érő darabja 915 ezer dollárért kelt el egy néhány hónappal ezelőtti aukción.

Az 57 éves Jordan kétszeres olimpiai aranyérmes (1984, 1992), az NBA-ben a Chicago Bullsszal hatszor nyert bajnoki címet. Tizennégy profi idénye alatt játszott a Washington Wizards csapatában is, innen vonult vissza 2003-ban. Ötször választották meg az NBA legértékesebb játékosának, tízszer volt a liga gólkirálya, és 14 alkalommal játszott All Star-meccseken. Mérkőzésenként átlagosan 30,1 pontot gyűjtött, 6,2 lepattanót szerzett és 5,3 gólpasszt adott.

GOLF

Koepka – reménytelen helyzetből

Brooks Koepka szinte reménytelen helyzetből tudott nyerni a profi golfozók legrangosabb sorozatának vasárnap zárult versenyén, a 7,3 millió dollár összdíjazású Waste Management Phoenix Openen. A négyszeres Major-tornagyőztes amerikai játékos a negyedik versenynapot megelőzően még öt ütéssel volt elmaradva a listavezetőktől, és a zárónapot sem kezdte igazán jól. Az utolsó hat szakaszra viszont „megtáltosodott”, a 13., a 14. és a 15. lyukon is birdie-vel (az alapütésszámnál eggyel kevesebb ütéssel) zárt, majd a 17. pályán második ütésével betalált, ami eagle-t (az alapütésszámnál kettővel jobb), egyúttal pedig tornagyőzelmet ért. A tavaly csípő- és térdsérüléssel is bajlódó 30 éves sztárjátékos karrierje nyolcadik PGA-sikerét aratta, amiért 1,314 millió dollár volt a jutalma.

Az élcsoport: 1. Brooks Koepka (amerikai) 265 (68, 66, 66, 65), 2. Kjung Hun Li (dél-koreai) 266 (66, 66, 66, 68) és Xander Schauffele (amerikai) 266 (66, 64, 65, 71) ütés stb.

NHL

Gólgazdag mérkőzést nyert a Carolina

Tartja remek formáját a Carolina Hurricanes, amely vasárnap a Columbus Blue Jackets otthonában nyert 6:5-re az észak-amerikai profi jégkorongligában. A Hurricanes szezonbeli kilencedik meccsén a hetedik győzelmét aratta.

Eredmények: Florida Panthers–Detroit Red Wings 1:4, Columbus Blue Jackets–Carolina Hurricanes 5:6, Dallas Stars–Chicago Blackhawks 1:2 (h. u.), Vegas Golden Knights–Los Angeles Kings 4:3, Washington Capitals–Philadelphia Flyers 4:7.