2024. április 19., péntek

Brnabić megígérte: Lesz sajtószabadság

A kormányfő az Európai Bizottság elnökével tárgyalt a sajtószabadságról és a joguralomról

Ana Brnabić kormányfő ígéretet tett Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, hogy mindent megtesz azért, hogy Szerbiában érvényesüljön a sajtószabadság – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője.

A szóvivő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a péntek reggeli videokonferencián az EB elnök asszonya és a szerb kormányfő a sajtószabadságról és a joguralomról tárgyaltak, ami elengedhetetlen Szerbia EU-csatlakozásához. A köztársasági parlamentben, a független újságírókat és médiaházakat célkeresztbe állító verbális támadásokról, Ana Pisonero, az Európa Tanács szóvivője, kiemelte, az EU elítél minden hasonló fenyegetést és támadást.

– Elengedhetetlen, hogy lehetővé tegyük az újságírók számára, hogy fenyegetés, erőszak, zaklatás és megfélemlítés nélkül végezhessék a munkájukat, hiszen csak így biztosíthatjuk, hogy a polgárok hozzáférjenek minden információhoz – mondta Pisonero. Hozzátette, Brüsszel üdvözli, hogy a szerb hatalom is elítéli a támadást és a fenyegetéseket, és elvárja Szerbiától, hogy olyan környezetet alakítson ki, ahol a szabad véleménynyilvánítás zavartalanul érvényesülhet. Ez a kérdés a médiastratégia és az ezen alapuló akciótervben is benne van.

Pisonero kiemelte, az EU arra számít, hogy az újságírók biztonságával foglalkozó új munkacsoport azon dolgozik majd, hogy minden olyan esetben eljárjanak, amikor az újságírókat fizikai, vagy verbális támadás éri.