2024. április 16., kedd

A moholi horrortól a klasszikus krimiig

Kihirdették a szabadkai Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér irodalmi pályázatának nyerteseit

A szabadkai Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér nemrégiben ifjúsági irodalmi pályázatot hirdetett meg Írd ki magadból! címmel, amelyre a horror, krimi és fantasy kategóriájában várták a műveket. Pénteken online tartották meg a pályázat díjátadóját. Bíró Tímea költő, újságíró, Benedek Miklós költő, újságíró és Fodor András író alkotta zsűri hirdette ki az eredményeket, és értékelte a győztesek munkáit.

Első helyen végzett Lipták Lilla Értetek című írásával. Második lett Tóth Zsóka A fekete szemű gyerekek című művével, a harmadik helyet pedig Sörös Kinga érdemelte ki Az ismeretlen kilét című pályamunkájával. Különdíjban Patócs Endre részesült Bőrön túl című szövegével.

Elsőként Hulló Zsófia, a Kerülj Be Ifjúsági Közösségi Tér vezetője köszöntötte a nézőket. A zsűri tagjai közül először Fodor András értékelését hallhattuk. A különdíjas pályamunka a horror, a harmadik helyezett írása pedig a krimi kategóriájába érkezett. Az író ezeket a következőképp méltatta:

– A különdíjas szövege eltért a korábban olvasottaktól. Nem volt hatásvadász, és egy olyan történetet írt meg, amely mindannyiunkat elgondolkodtatott. Ennél a szövegnél sűrítettséget éreztem, hiszen a szerző rövid mondatokat használt. A harmadik helyezett azért nyerte el a zsűri tetszését, mert egy eredeti ötlettel rukkolt elő. A szereplőkkel való szemtől szemben való beszélgetés egy klasszikus krimi érzetét keltette. Az tetszett, hogy hét szereplő volt a történetben, és a zárt szoba rejtélyének ismert toposzát is belevitte a szerző úgy, hogy mindezt egy videóba ágyazta – hallottuk Fodor Andrástól.

Benedek Miklós második helyezett munkájáról elmondta, hogy a zsűri szerint ez a szerző adta át leghitelesebben a helyi színeket, vagyis a vajdasági sajátosságokat. Ez a mű a horror kategóriájában íródott.

– A történet Moholon játszódik, és úgy kezdődik a szöveg, hogy a falunak van egy sötét históriája. A pályázati kiírásban szerepelt, hogy a szövegeket fedőlappal együtt küldjék be. Ezeket nem kellett illusztrálni, de Tóth Zsóka szövege előtt volt egy igazi címoldal, amely nagyon jól visszaadta az írás tartalmát. A szöveg tele volt folklórelemekkel, és a horror egyik jellemző elemét, a halálból visszatérő, éneklő gyermekeket is megtalálhatjuk benne. Nagyon jó, hogy a szerző mindezt el tudta helyezni a vajdasági miliőben – emelte ki Benedek Miklós.

Bíró Tímea azt is megosztotta a nézőkkel, hogy a zsűri számára egyértelmű volt, a pályázók közül ki lesz az első helyezett.

– A szerző egy fantasyval jelentkezett a pályázatra. Érezhető volt az, hogy ebben a műfajban már több könyvet vagy művet is olvashatott. Sajátos atmoszférája van a szövegnek, egy alaposan kidolgozott történet. Arról beszélgettünk a zsűri tagjaival, hogy sokkal nagyobb terjedelmet is el tudunk képzelni ennek a szövegnek. Jól kidolgozta a karakterek, vizuális volt. Izgatottan olvastuk a szöveget, és kíváncsiak voltunk rá, hogy mi fog történni a végén. Ez az írás a Képes Ifjúság következő számában lesz olvasható – tudtuk meg Bíró Tímeától.

Hulló Zsófia köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a pályázat megszervezésében, és arra biztatta a fiatalokat, hogy írjanak minél többet. Azt is elmondta, hogy a jövőben az egyik pályázatra beküldött szöveget szeretnék színpadra állítani.