2024. április 23., kedd
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Bielsa bemutatkozott

A gigászok nélkül rajtolt a spanyol bajnokság – Németországban kupafordulóval melegítettek

Furcsa módon indult útjára az angol és a spanyol élvonal. A koronavírus miatt későbbre halasztott európai kupaszereplés átírta a versenynaptárt, azok az együttesek pedig, amelyek érdekeltek voltak a BL és az El végjátékában, több pihenőt kaptak az UEFA-tól és a nemzeti szövetségektől. Ennek „köszönhetően” nem lépett pályára egyik manchesteri gárda sem a Premier League nyitóhétvégéjén. A Vörös Ördögöket ez nem zavarta meg: Solskjær legénysége azért lejátszott egy barátságos mérkőzést, amelyen ki is kapott az Aston Villától. Ami magát a PL-t illeti, érdekességből nem volt hiány. A szezon legelső párharcán Mikel Arteta Arsenalja könnyed, 3:0-s győzelmet ünnepelt a Fulham ellen. Az Ágyúsok kiválóan muzsikáltak: Lacazette, Gabriel és Aubameyang gólja egyből a táblázat élére röpítette a londoniakat, de a vendégként pályára futó együttes a játék minden elemében dominált. David Moyes egyetlen pontot sem tudott otthon tartani a West Hammel a Newcastle ellen. A skót vezetőedző a mérkőzés utáni nyilatkozatában erős önkritikát gyakorolt, ugyanakkor kiemelte, hogy az átigazolási ablak zárásáig mindenképpen szerződtetniük kell valakit a védelembe, különben bajba kerülhet a csapat.

A Leeds üde színfoltja lehet az idei PL-szezonnak (Fotó: Beta/AP)

A Leeds üde színfoltja lehet az idei PL-szezonnak (Fotó: Beta/AP)

A legnagyobb érdeklődés mégsem ezeket a csatákat, hanem a címvédő Liverpool és a PL-be frissen feljutó Leeds összecsapását övezte. Jürgen Klopp a meccs előtt azzal poénkodott, hogy Marcelo Bielsa alaposan felkészül az ellenfélből, de egyelőre nem találtak kémeket az Anfield Roadon – utalva ezzel Bielsa kémbotrányára. Az argentin szakember már nem volt ilyen vicces kedvében, sőt, rendkívül komolyan vette a ’Pool elleni kihívást. A mérkőzésen végig óriási volt az iram, a stílusában egymásra nagyon hasonlító együttes hétgólos meccset varázsolt a gyepszőnyegre. A három pontot 4:3-mal a Liverpool szerezte meg, de Bielsa ennek ellenére sem lehetett csalódott. A címvédő két tizenegyest is rúghatott, a Leeds pedig tiszteletet parancsoló bemutatkozást produkált. A két manchesteri csapat csak a következő játéknapon csatlakozik a viadalhoz, mivel az európai kupaszereplés végjátékában mindkét legénység érdekelt volt.

Angol bajnokság, az 1. forduló: West Ham–Newcastle 0:2, Liverpool–Leeds 4:3, Crystal Palace–Southampton 1:0, Fulham–Arsenal 0:3, West Bromwich–Leicester 0:3, Tottenham–Everton 0:1. A Sheffield–Wolverhampton és a Brighton–Chelsea találkozót ma játsszák. A Burnley–Manchester United és a Manchester City–Aston Villa meccset elhalasztották.

A következő fordulóban (szeptember 19., 20., 21.): Everton–West Bromwich, Leeds–Fulham, Manchester Unirted–Crystal Palace, Arsenal–West Ham, Southampton–Tottenham, Newcastle–Brighton, Chelsea–Liverpool, Leicester–Burnley, Aston Villa–Sheffield, Wolverhamtpon–Manchester City.

Foghíjas kezdés

A fentebb említett ok miatt a La Liga is a két legnagyobb esélyese nélkül rajtolt, igaz, a Barcelona az MU-hoz hasonlóan egy barátságost azért bevállalt – Koeman fiai 3:1-re (Dembélé, Coutinho és Griezmann góljaival) legyőzték a harmadosztályú Gimnástic gárdáját. A nyitány egyik meglepetését a Granada okozta, hiszen 2:0-val padlóra küldték a baszk Athleticet. A másodosztályból csatlakozó Cadiz kapott egy kis ízelítőt a La Liga színvonalából, s még csak nem is egy igazán erős ellenféltől! Az Osasuna félidőnként egy-egy gólt rúgott az újoncnak. Nem elhanyagolható hír a spanyol bajnokság kapcsán az sem, hogy az Atlético háza táján újabb pozitív koronavírustesztet találtak, ráadásul nem is akárkiét! A Matracosok vezetőedzőjénél, Diego Simeonénál mutatták ki a vírus jelenlétét. Az argentin tréner tünetmentes, és valószínűleg két hét karantén vár rá. A lapzártánk után véget érő mérkőzések közül különös figyelemmel a Valencia–Levante összecsapást kellett követni, a Denevérek ugyanis gazdasági problémáik miatt idén valószínűleg a tabella második felében tartózkodnak majd.

Spanyol bajnokság, az 1. forduló: Eibar–Celta 0:0, Granada–Athletic 2:0, Cadiz–Osasuna 0:2, Alavés–Betis 0:1, Valladolid–Sociedad 1:1, Villarreal–Huesca 1:1, Valencia–Levante 4:2. Az európai kupaszereplés miatt Real Madrid és a Getafe a második fordulótól, az Atlético, a Barcelona és a Sevilla pedig a harmadik fordulótól csatlakozik a viadalhoz.

A következő fordulóban (szeptember 18., 19., 20., 21.): Getafe–Osasuna, Villarreal–Eibar, Celta–Valencia, Huesca–Cadiz, Granada–Alavés, Sociedad–Real Madrid, Betis–Valladolid.

Neymar és a Puma

A Bajnokok Ligája-döntőről hazatért, majd az ibizai vakáció után karanténba kerülő PSG csütörtökön csatlakozott a Ligue 1 küzdelmeihez, vereséggel! A párizsi kirakatcsapat legnagyobb sztárjai (Neymar, Di María, Icardi, Mbappé, Parédés, Navas, Marquinhos stb.) nélkül minimális arányú vereséget szenvedett a Lens ellen. A címvédő nem fog a kardjába dőlni, de a bajnoki nyitányon legutóbb 9 éve kapott ki a fővárosi klub. Jól érzékelteti a PSG bajnokságbeli egyeduralmát, hogy hiába tart már a 3. játéknapjánál az élvonal, minden Tuchel fiairól szól. A média legtöbbet természetesen Neymarral foglalkozik, aki „A király visszatért” jelmondattal mutatkozott be a Puma legújabb reklámjában, egyúttal bejelentve azt is, hogy szakít a Nikeval. A Puma sportszergyártónál a marketingrészleg úgy gondolta, Neymar megszerzését Pelé, Cruyff és Maradona archív snittjeivel lehet a legjobban beharangozni – ki-ki döntse el, vajon a párizsi hercegből királlyá előrelépő Neymar felér-e a nagy elődök szintjére.

Magát a megmérettetést nézve látható, hogy a címvédő kihívója idén a Niko Kovač vezette Monaco, valamint a tavaly európai kupaszereplést érő pozícióban végző Lille lehet. Franciaországban egyébként egyelőre kísérleti jelleggel ötezer nézőt beengednek a stadionokba, de a klubok meglehetősen érdekes módon különbözőképpen oldják meg a nézők ültetését: van olyan egyesület, amely az egész stadiont és az összes szektort felhasználja – lehetővé téve ezzel a másfél méteres távolságtartást –, de akad olyan klub is, amely egyetlen szektorba zsúfolja a rajongókat.

Francia bajnokság, a 3. forduló: Angers–Reims 1:0, Nimes–Rennes 2:4, Dijon–Brest 0:2, Lorient–Lens 2:3, Lille–Metz 1:0, St.-Étienne–Strasbourg 2:0, Montpellier–Nice 3:1, Bordeaux–Lyon 0:0, Monaco–Nantes 2:1, PSG–Marseille 0:1.

1. Rennes

3

2

1

0

7:4

7

2. Monaco

3

2

1

0

5:3

7

3. Lille

3

2

1

0

3:1

7

4. St.-Étienne

2

2

0

0

4:0

6

5. Marseille

2

2

0

0

4:2

6

6. Nice

3

2

0

1

5:4

6

7. Lens

3

2

0

1

5:4

6

8. Angers

3

2

0

1

2:2

6

9. Bordeaux

3

1

2

0

2:0

5

10. Lyon

2

1

1

0

4:1

4

11. Nantes

3

1

1

1

3:3

4

12. Nimes

3

1

0

2

7:6

3

13. Montpellier

2

1

0

1

4:3

3

14. Lorient

3

1

0

2

5:6

3

15. Brest

3

1

0

2

4:7

3

16. Reims

3

0

1

2

2:4

1

17. PSG

2

0

0

2

0:2

0

18. Metz

2

0

0

2

0:2

0

19. Dijon

3

0

0

3

1:7

0

20. Strasbourg

3

0

0

3

1:7

0

A következő fordulóban (szeptember 18., 19., 20.): Lyon–Nimes, Lens–Bordeaux, Rennes–Monaco, Nice–PSG, Montpellier–Angers, Metz–Reims, Brest–Lorient, Nantes–St.-Étienne, Marseille–Lille.

Bundesliga előtt…

A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság csak ezen a hétvégén kezdődik, a csapatok nagy része ennek ellenére már most is futballozott. Németországban a legjobb 64 részvételével elsőként nem a bajnokság, hanem a kupa indult útjára. A papírformának megfelelően többnyire könnyedén diadalmaskodtak a magasabb osztályban szereplő csapatok: a Borussia (M) nyolcat, a gyógyszergyári Leverkusen és az Augsburg hetet-hetet, a Mainz és a Paderborn pedig öt-öt gólt vágott aktuális ellenfelének. Szintén könnyed sikert aratott a Leipzig, illetve a Werder is, de a berlini Union és a Hoffenheim alaposan megszenvedett az első fordulóban. A fővárosi gárda csak gól nélküli döntetlent ért el a rendes játékidőben a másodosztályú Karlsruhe vendégeként, a továbbjutást pedig a hosszabbítás 118. percében harcolta ki magának az Union. Ennél is izgalmasabb csatát hozott a Hoffeneheim vendégeskedése a Chemnitznél. A negyedik osztályban szereplő gárda bravúros módon 1:1-re hozta a 90 percet a Bundesliga-csapat ellen, sőt, a kétszer tizenöt perces ráadásban a vezetés is a hazaiaknál volt. A Hoffenheim Kramarić révén egalizált, a büntetőpárbajban pedig a vendégek bírták jobban idegekkel.

Német kupa, 1/32, érdekesebb párharcok: Jena–Werder 0:2, Ingolstadt–Düsseldorf 0:1, Ulm–Aue 2:0, Karlsruhe–Union 0:0 (hosszabbítás után 0:1), Oberneuland–Borussia (M) 0:8, Celle–Augsburg 0:7, 1860 München–Frankfurt 1:2, Nürnberg–Leipzig 0:3, Havelse–Mainz 1:5, Rostock–Stuttgart 0:1, Norderstedt–Leverkusen 0:7, Wiedenbruck–Paderborn 0:5, Chemnitzer–Hoffenheim 1:1 (11-esekkel 2:3).

Nyitókép: A Leeds üde színfoltja lehet az idei PL-szezonnak (Fotó: Beta/AP)