2024. április 25., csütörtök

Sport a mai napon

Nem ritka eset, hogy a klasszis többtusázónők az egyik számukban is képesek legyenek a csúcseredményekre. Íme néhány példa a sok közül. Az amerikai Jackie Joyner-Kersee távolugrásban is nyert olimpiai aranyat, a holland Dafne Schippers minden idők egyik legjobbja 200 méteren is, a belga Nafissatou Thiam pedig, ha kedve lenne hozzá, magasugrásban is nyerhetne érmeket. A ma 39 éves cseh Barbora Špotáková 2000-ben hétpróbában volt negyedik az ifjúsági vb-n, azután az amerikai tanulmányai idején váltást javasoltak neki. Hajlott a jó szóra, és nyolc évvel később már a gerely olimpiai bajnoka és világcsúcstartója lett.

Špotáková 1981. június 30-án született az észak-csehországi Jablonec nad Nisouban, Liberec körzet második legnépesebb városában. Robusztus alkata – 182 cm és 80 kg – a meglehetősen jó gyorsasággal eszményi dobóvá teszi, és ezt vették észre a Minnesota Egyetem edzői, ahol 2001-ben és 2002-ben megnyerte az USA egyetemi gerelyhajító-bajnokságát. Hazatérése után a prágai Dukla tagja lett, és Rudolf Černý mesteredző felügyeletével gyorsan haladt. 2004-ben az athéni olimpián ugyan nem jeleskedett, csak 23. lett, a következő évben viszont már az Universiade bajnoka İzmirben, 2006-ban pedig 66,12 méteres egyéni csúccsal a német Steffi Nerius mögött ezüstérmes a göteborgi Eb-n. Még abban az évben Stuttgartban megdöntötte a cseh csúcsot, 2007-ben pedig az oszakai vb-n a versenyszám hetedik női résztvevőjeként jutott túl a 67 méteren, és megszerezte az elsőt a hat nagy titulusa közül. 2008 volt a legjobb éve. Előbb utolsó dobással 71,42 méteres Európa-csúccsal nyert Pekingben olimpiai bajnokságot, majd a stuttgarti idényzárón első kísérletre megdobta a ma is érvényes 72,28 méteres világcsúcsot.

A nagy sikerek után törés állt be, és a 2011-es idény előtt Barbora bejelentette, hogy edzője, párját ritkító módon, a férfiak mezőnyében világcsúcstartó Jan Železný lesz.

A következő nagy verseny, a tegui vb a női gerely legnagyobb csatája lett volna, ha nem derül ki, hogy a 71,99 méterrel győztes orosz Marija Abakumova fennakadt a doppingrostán. Špotáková így 71,58-cal nyerte második vb-aranyát, 2012-ben Londonban pedig 70 méter sem kellett a címvédéshez.

London után Barbora a család bővítése mellett döntött, és 2013 májusában fiút szült, amiért kihagyta a moszkvai vb-t. Néhány hónappal a szülés után, váratlanul gyorsan, edzésbe állt, és a világcsúcs ötödik évfordulója tiszteletére formán kívül is dobott 62 métert. 2014-re Barbora terve az egyetlen hiányzó trófea, az Eb-arany megnyerése volt. A vártnál könnyebben sikerült, mert ekkor a riválisok, Obergföll és Abakumova szültek, így Zürichben 65 méter sem kellett. Az első nagy bukás 2015-ben, a pekingi vb-n következett, ahol Barbora 60,08 méterrel csak kilencedik lett. Ekkor megvált Železnýtől, és visszatért Černýhez. Rióban nyert még egy bronzot, majd a 2017-es londoni vb-n megkaparintotta harmadik titulusát is. Azóta a nagy versenyeken csak egy fellépése volt, az is kiábrándító, hisz tavaly Dohában, immár 38 évesen, a 60-at sem dobta meg.