Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Különórák, felkészítők, záróvizsga

Fontos dátumok az iskolai naptárban – A próba záróvizsga június 2-án lesz

m. k.

2020. május 23., 08:13

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Az iskolai naptár kiemelt fontosságú az iskolák életében, hiszen ez szabályozza az iskolák – tanárok, diákok – életét, azt, hogy mikor mennek szünidőre, vagy például mikor érettségiznek. A járványhelyzet szükségessé tette új iskolai kalendárium meghozatalát. Vicsek Annamária oktatási államtitkárt arról kérdeztük, az oktatási minisztérium milyen fontos dátumokat határozott meg e módosított naptárban az általános- és középiskolák esetében.

– Az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium a Szerbiai iskolák vonatkozásában határozza meg az iskolai naptárt, és ennek alapján, de a kisebbségi és vallási ünnepeket figyelembe véve hozza meg a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság a Vajdaság Autonóm Tartomány területén lévő általános- és középiskolák működésére vonatkozó naptárt. A COVID-19 járvány miatt már korábban is szükség volt a naptár módosítására – ekkor lett meghatározva a húsvéti ünnepek alatti szünet a távoktatásban, illetve a két ünnep közötti három nap a korábbi tavaszi szünet helyett munkanappá lett kikiáltva, amit a rendkívüli állapot alatti körülmények tettek indokolttá. Az akkori naptár-módosítás munkaszombatokat is meghatározott, amelyeket csak abban az esetben kellett az iskoláknak kihasználniuk, ha a februári influenza-járvány miatti tanítási kényszerszünetet időközben még nem pótolták az iskolák. Időközben valamelyest enyhült a járványügyi helyzet, és a minisztérium nagyon óvatosan mérlegelte az oktatási-nevelési intézmények újbóli megnyitásának lehetőségét. Azonban megállapítottuk, hogy az iskolák teljes megnyitására és a diákok visszatérésére az iskolapadokba nincs szükség, ugyanis a távoktatás a tanárok, a diákok és szüleik együttes erőfeszítésének köszönhetően javarészt eredményesen valósult meg, így meghatározható a tanév lezárásának időpontja – tudtuk meg az oktatási államtitkártól.

Mint Vicsek Annamária kiemelte: a naptár egyébként meghatározza, hány munkanapból kell egy tanévnek állnia, és hogy a hét mindegyik napja hányszor kell, hogy megvalósuljon a tanév folyamán – ennek alapján szokták egyébként azt is meghatározni, hogy a munkaszombatot melyik nap órarendjével kell megtartani. A naptár most mindezeket a számokat a járványügyi helyzethez igazítva módosítja, és 5 százalékos hiány esetében is elfogadhatónak ítéli. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy bizonyos tantárgy óráinak száma 95 százalékban megvalósult a tanév során, akkor befejezhető a tanév, azaz nem kell pótolni.

A távoktatás óráit május végéi kell megvalósítani, és a tanítás gyakorlatilag akkor ér véget. Június 1-jétől 16-ig az iskolák különórákat szervezhetnek azoknak a diákoknak, akik nem tudtak megfelelőképpen részt venni a távoktatásban, vagy hiányosan sajátították el ebben az időszakban a tananyagot, vagy éppenséggel nem elégedettek a megajánlott év végi osztályzattal, és javítani szeretnének. Ez alatt a két hét alatt az iskolák kötelesek betartani az egészségügyi tárca minden javaslatát a járvány megelőzésével kapcsolatban, tehát a tanteremben annyi tanuló tartózkodhat egyszerre, hogy a távolságtartást be tudják tartani, az önkormányzatok pedig erre az időszakra védőfelszerelést és fertőtlenítő szereket kell, hogy biztosítsanak az intézmények számára.

– Az általános iskolák június 3–15-e között szervezik meg a nyolcadikosok számára a záróvizsgára a felkészítő órákat, tantárgyanként 10 felkészítő tartható. A tanulók szükségleteitől és a technikai felszereltségétől függően a felkészítő órák megvalósíthatók az iskolában, az említett egészségügyi óvintézkedéseket betartva, vagy távoktatásként. A próba-záróvizsga időpontja június 2-a, és ugyanúgy fog megvalósulni, mint a rendes záróvizsga, június 17–19-éig – hangsúlyozta az államtitkár.

Mint leszögezte: a nyolcadikosok esetében a felvételi vizsgák időpontja is fontos: a duális szakokra június 4–5-én lehet bejelentkezni, 8–9-én a sportgimnáziumok várják a jelentkezéseket. A felvételi vizsgák időpontja a nyelvi és bilingvális gimnáziumok esetében június 8–9., a balettiskolákba június 7–9., a matematika-szakokra június 9., a fizika és informatika tehetséggondozó szakokra június 10-én, a nyelvi gimnáziumokban pedig anyanyelvből június 12-én, idegennyelvből pedig 13-án felvételizhetnek majd a tanulók. A művészeti iskolákba, mind a zenei, mind a képzőművészeti szakokra június 12–14. között szervezik a felvételiket.

A katalógusban 181 magyar tankönyv

Az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium honlapján pénteken délután jelent meg a 2020/21-es tanévre vonatkozó kisebbségi tankönyvkatalógus – tudtuk meg a hírt Vicsek Annamária államtitkár asszonytól, aki hozzátette: – A tankönyvek elkészítése és a katalógus megjelenése jeles példája a vajdasági magyar politikum érdekérvényesítésének, és a tankönyvszerzőink és -fordítóink lelkes munkájának, hiszen a Tartományi Oktatási Titkárság, a Vajdasági Pedagógiai Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács összehangolt munkája nélkül a minisztériumban nem lett volna mód ennek a katalógusnak a létrehozására.

A katalógus 181 magyar tankönyvet tartalmaz. Részletes beszélgetés a magyar tankönyvekről Petkovics Mártával, az MNT tankönyvekkel megbízott tagjával csütörtöki számunkban lesz olvasható.

A katalógus megtekinthető az oktatási minisztérium honlapján: http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/KATALOG-UD%C5%BDBENIKA-NA-JEZICIMA-NAC-MANJINA-2020-21.pdf

 


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége