2024. április 25., csütörtök

Szerbiában 312 újonnan fertőzött, három halott

Április 20-án 15 óráig Szerbiában összesen 6630 a regisztrált fertőzöttek száma.

Az elmúlt 24 órában 3111 fő vérmintáját vizsgálták ki, 312 személynél mutatták ki a Sars-Cov-2 vírus jelenlétét. A Torlak Virológiai Intézet ellenőrzése alatt eddig összesen 41 ezer 812 vérmintát elemeztek ki.

Három beteg hunyt el az elmúlt nap folyamán, két férfi és egy nő. Ezzel 125-re emelkedett azok száma, akik belehaltak a fertőzés szövődményeibe.

A sajtótájékoztatón Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár elmondta, bizakodásra ad okot, hogy egyes intézmeényekben, mint a pancsovai kórházban is, több azoknak pácienseknek a száma, akik gyógyultan távozhattak az objektumból Covid-19 megbetegedés után, mint azoké, akik gyógykezelésre szorulnak.

Újságírói kérdésre válaszolva Gojković kifejtette, annak ellenére, hogy lassan enyhülnek bizonyos szigorítások, az iskolák és óvodák még nem nyithatnak meg. Mint mondta, a szakértői csoport folyamatosan elemzi a járványhelyzetet ebben a tekintetben is, de az a véleményük, hogy a gyerekeknek még korai volna visszaülni az iskolapadba.

A tartományi egészségügyi titkár bejelentette, holnaptól az újságírók részt vehetnek a szabadtéren megszervezett eseményeken, amennyiben betartják a biztonsági intézkedéseket. Zárt térben csak kolátozott számban lehetnk jelen a sajtó képviselői.

– A legszigorúbb intézkedések meghozatalára a járvány hatodik hetében került sor, mivel ez volt az az időszak, amikor a legmagasabb számban regisztráltak fertőzéseket. Ez volt az oka annak, hogy a sajtótájékoztatókat újságírók részvétele nélkül szervezték meg, nem pedig az egyes szerkesztőségek által feltett kérdések – taglalta Zoran Gojković. 

Az epidemiológusok szokásos sajtótájékoztatóján már holnap részt vehetnek a sajtó képviselői, mégpedig oly módon, hogy egyik nap az elektronikus médiumok dolgozói, másik nap a nyomtatott és internetes sajtó képviselői lehetnek jelen.

Gojković egyelőre nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy milyen mértékben enyhül a kijárási tilalom a jövő hétvégén. Ezzel kapcsolatban csak az hangzott el, minden attól függ milyen mértékben csökken, vagy növekszik az újabb megfertőződések száma.