2024. március 29., péntek

Legtöbben a kereskedelemre panaszkodtak

Több mint 3000 bejelentés érkezett a megnövekedett árak miatt a szerbiai fogyasztóvédőkhöz

A koronavírus-járvány kitörését követő két hétben a panaszok 70 százaléka az alapvető élelmiszerek, az orvosi felszerelések és a gyógyszerek drágulására vonatkozott. Az utóbbi hetekben az árak stabilizálódtak, ám sok bejelentés érkezett a rendkívüli állapot egészségvédelmi intézkedéseinek megszegéséről. Az emberek főként arra panaszkodtak, hogy egyes boltokban nagy a tömeg, az eladók pedig nem viselnek védőfelszerelést.

(Illusztráció: archívum)

(Illusztráció: archívum)

A bejelentéseket egyesével vizsgálják meg – mondta Dragan Pušara, az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium felügyelőségi egységének vezetője. A legtöbb bejelentés a kereskedelmi felügyelősséghez futott be, ide érkezett ugyanis a lakossági észrevételek 33 százaléka. A munkaügyi felügyelősség a bejelentések 22 százalékát vette nyilvántartásba, az adóhivatali ellenőrök a lakossági panaszok 9, a szanitáris felügyelők pedig a bejelentések 6 százalékát gyűjtötték be. Az észrevételek maradék 25 százaléka az egyéb felügyelősségek között oszlott meg – részletezte Pušara. Érkeztek ugyanis bejelentések internet-kikapcsolásokról is, amelyekre a kormány számlabefagyasztásra vonatkozó rendeletének ellenére került sor. A lakosok jelentették a karanténok megszegését is, de kifizetetlen jövedelmekről és felmondásokról is panaszkodtak.

A hívóközpontokba érkezett bejelentések 96 százalékát ellenőrizték az eddigiekben – mondta Pušara, aki kiemelte, hogy a lakosok bejelentései gazdasági szempontból is jelentősek: a begyűjtött információkat ugyanis továbbítják a szerb kormány illetékes szerveihez, akik ezek segítségével módosítják a jelenlegi helyzetre vonatkozó rendeleteket. Az együttműködés célja, hogy olyan intézkedések szülessenek, amelyek által megóvható és stabilizálható a gazdaság országunkban. A felügyelősségek munkájának továbbra is az az elsődleges célja, hogy megelőzze és megfékezze a szürke gazdaság kialakulását a rendkívüli állapot ideje alatt – nyomatékosította a minisztérium felügyelőségi egységének vezetője.