A zentai, erdélyi és ír ritmusok ötvözője

A zentai Sihelnik Alex az erdélyi Selfish Murphy zenekar dobosaként járja Európát

Hhzs.

2020. január 17., 10:39 >> 2020. január 22., 12:48

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Tökéletesebb kombináció nem is nagyon lehet annál, mint amikor egy zentai dobol egy olyan erdélyi zenekarban, amely az ír népzenét ötvözi a rockkal.

A zentaiak mindig is bohém lelkek voltak, szabadságszeretők, akik nehezen viselik el, ha fizikailag és szellemileg valaki láncon próbálja őket tartani. Szeretnek mulatni, ugyanakkor szorgosan végzik a munkájukat is. Mindemellett kissé talán keményfejűek is, és amit a fejükbe vesznek, azt legtöbbször meg is valósítják. Mindez elmondható az erdélyiekre és az írekre is. Sőt, ha körülnézünk, az erdélyihez és az írhez hasonlóan számos művésszel, zenei tehetséggel gyarapította a szerbiai, vajdasági és magyarországi kulturális színteret ez a vidék, a képzőművészektől kezdve a színművészeken keresztül egészen a zenészekig, akik közül az elmúlt évtizedekben többen is kisebb-nagyobb sikereket értek el, és ismertek lettek szűkebb pátriájukon kívül is. Gondoljunk csak Verebes Györgyre, Szorcsik Krisztára, Nagypál Gáborra, Laki Ákosra vagy éppen Kovács Nemes Andorra, a Nyugaton is nagy népszerűségnek örvendő Firkin zenekar énekesére!

A közelmúltban Sihelnik Alex személyében újabb névvel gazdagodott a nagyvilágban is ismert zentaiak panteonja. A zentai fiatalember ugyanis a tavalyi év óta az erdélyi Selfish Murphy zenekar dobosaként járja Európát és Magyarországot, lép fel velük a koncerteken.

– Először tizenkét éves koromban fogtam dobverőt a kezembe, és már akkor nagyon meg is tetszett – kezdett el nevetve mesélni „pályafutásának” kezdeteiről, hozzáfűzve, előtte családjában senki sem foglalkozott élő zenével. Édesapja inkább a diszkós, édesanyja pedig a hangszeres zenét kedveli.

– Talán egyedül a dédtatám volt az, aki tudott harmonikázni, de rajta kívül senki más – mesélte, hozzátéve, már korábban is voltak olyan zenekarok, amelyekkel kisebb-nagyobb kihagyásokkal koncertezett. Elmondása szerint magyarországi tartózkodása alatt is kénytelen volt kényszerszünetet tartani, azokról az időkről nem is beszélve, amikor egy tömbházban élt.

– Függetlenül attól, hogy hetente alig két-három órát játszottam egy elektronikus dobon, a szomszédaim „valamiért” nem kedvelték a ténykedésemet – mesélte nevetve, majd hozzáfűzte, hogy azóta, amióta elköltözött innen, miután hazamegy a piacról (Alex, amikor nem a zenekarban játszik, piacozásból keresi meg napi betevőjét), és letudja napi edzését is, néhány órát gyakorol a dobokon.

A zentai fiatalember első komolyabb zenekara egyébként az In Veil zenekar volt. Előtte ugyan játszott a BecsaPunk és Domper Blood formációkban is, de ez utóbbival ért el komolyabb sikert. Ezek a zenekarok voltak számára az első lépések a rockzenei színtéren, a feloszlásukat viszont jó néhány éves szünet követte, és ez alatt az idő alatt Alex saját elmondása szerint nagyon haragudott a világra amiatt, mert nem sikerült énekest találni az együtteseihez. 2017-ben viszont társaival megalapították az In Veil zenekart, amellyel először egy tehetségkutatón léptek fel, ahol a zsűri elismerő szavakkal illette a fellépésüket, és ez motiválta őket a tovább zenéléshez. Sajnos ez az időszak sem tartott sokáig, mivel a pénz nagy úr, és az énekesük szólt nekik, hogy a munkája miatt kilép a zenekarból, majd pedig Alex kivételével a többiek is szögre akasztották a hangszerüket. Ő viszont eldöntötte, hogy ha kisbalták hullanak az égből, akkor sem hagy fel a zenéléssel, feldolgozásvideókat készített, amelyeket az internetre is feltöltött. Egy ilyen videóra figyelt fel Martinka János, a Selfish Murphy basszusgitárosa és frontembere, aki éppen új dobost keresett a zenekarba. Az ír népzene és a rock ötvözetét játszó erdélyi együttes vezetője ezután az interneten felvette a kapcsolatot Alexszel, és kifaggatta őt, hogy mennyire elhivatott a zenélésben, szeret-e utazni.

– Csodálkoztam is, hogy mit akar, miért kérdezősködik, de válaszoltam a kérdésekre, és csak azután üzentek vissza, hogy kik is ők, illetve akkor árulták el azt is, hogy éppen dobost keresnek – emlékezett vissza Alex, aki a Facebookon rákeresett a zenekarra, és megdöbbent, milyen nagy a nézettségük, milyen sok kedvelésük van.

– Először azt hittem, hogy valaki kamuprofillal oltogat, de szerencsére nem ez történt – mesélte a fiatalember, akinek ezt követően három szerzeményt kellett eljátszania az erdélyi zenekartól, úgy, hogy a zene íze ne változzon, de az ő egyénisége is érződjön a szerzeményeken. Az együttes tagjai meghallgatták a visszaküldött dalokat, majd két hét múlva visszahívták, hogy lenne-e kedve elmenni velük egy turnéra. Csíki Zoltán, a zenekar egyik tagja ugyanis úgy vélte, hogy rögtön a mély vízbe dobva derüljön ki, mennyire rátermett a zentai fiatalember, és a zenekar többi tagja is egyetértett a véleményével.

Természetesen elküldték neki a zenekar repertoárját is, hogy begyakorolja a szerzeményeket, ez alatt az idő alatt Alexnek videókat kellett küldenie arról, hogy miképpen is boldogul a nótákkal. A turné első állomása előtt egy nappal a zentai fiatalember felutazott Budapestre, megismerkedett a zenekar többi tagjával, próbáltak egyet, és aznap este már indultak is a koncertkörútra.

– Eléggé meg voltam ijedve – jegyezte meg beszélgetőtársunk, hozzátéve, a zenekar Svájcban egy középkori fesztiválon, mintegy négy-ötezer ember előtt lépett fel két alkalommal is, majd Németországban koncerteztek, egyebek között Európa legnagyobb középkori fesztiválján is felléptek. Alexnek időközben sikerült beilleszkedni a zenekarba, amelynek tagjai egytől egyig jó fejek, ugyanakkor a megérdemelten ölébe pottyant lehetőség ellenére hű maradt a szülővárosához is. Amikor éppen nem koncertezik, akkor továbbra is a zentai piacon árulja portékáit, bejár a Rin-Tin-Tinbe, és éli az átlagos fiatalok életét.

– A piacos kollégák azok, akik heccelnek, viszont megtörtént az is, hogy amikor a Riniben az élményeimet meséltem a haverjaimnak, az egyik vendég megkérdezte, hogy melyik zenekarban játszom. Amikor elárultam neki, hogy a Selfish Muprhyben, akkor csodálkozott, és elmondta, hogy azóta szereti ezt az ír zenét, amióta az erdélyi zenekar a Mojóban fellépett, és megmutatta, hogy van közös képe is a zenekar tagjaival. Németországban pedig, ahol sokkal népszerűbb a zenekar, furcsa volt számomra, hogy mindenkinek autogramot kell adnom. Szerencsére a piacon az almát még nem kell aláírnom – jegyezte meg nevetve.

Az erdélyi zenekar január 24-én Temerinben, január 25-én a zentai Mojo Clubban lép majd fel, márciusban pedig egyhetes turnéra indulnak Olaszországba, Svájcba, Ausztriába és Németországba. Augusztusban Hollandiában és Franciaországban koncerteznek, sőt lesz két akusztikus fellépésük is – jegyezte meg végül a Selfish Murphy zentai dobosa.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége