2024. április 16., kedd

Ösztönzés az önkormányzatoknak

Pénzjutalom jár a hatékony közszolgáltatásért

Az államigazgatási és helyi önkormányzatokkal megbízott minisztérium az idén is jutalomban részesíti a legjobbnak bizonyuló önkormányzatokat. Erre a célra a minisztérium 10-10 millió dinárt irányozott elő.

Mint arra a minisztérium által kiadott közleményben rámutatnak, ilyen módon szeretnék ösztönözni az önkormányzatokat, hogy még jobb, hatékonyabb és minőségibb szolgáltatást nyújtsanak a polgároknak. Branko Ružić államigazgatási miniszter kiemelte, az ilyen fajta jutalmazásból hagyományt szeretnének teremteni, és minden évben kiemelni a legjobb közszolgálattal rendelkező önkormányzatokat.

A miniszter szavai szerint a minisztérium erre a célra egy külön alapot hoz létre, amely a Helyi Alap keretében működik majd, és amelyben 2020-ban összesen 520 millió dinár áll rendelkezésre.

– A Helyi Alapból két év alatt 136 projektumot támogattunk, mintegy 810 millió dinárral. A városok és községek ezt az összeget eddig óvodák, iskolák, utcák, hidak felújítására használták fel, de a munkafolyamatok korszerűsítésére is fordíthatták, akárcsak kulturális, sport-, idegenforgalmi és más rendezvények megszervezésére, illetve a  természeti katasztrófák megakadályozására – emelte ki Ružić.

A közleményben kiemelik, hogy a Helyi Alapban a kezdetekkor még csak 10 millió dinár volt, 2018-ban már 320 millió dinárral rendelkezett, míg 2019-ben az az összeg 490 millió dinárra emelkedett.

– 2020-ban az önkormányzatok továbbra is pályázhatnak olyan projektumokkal, amelyek jobb infrastruktúrát biztosítanak a lakosoknak, tovább fejlesztik az e-közigazgatást, kulturális, idegenforgalmi és más rendezvények megszervezését, illetve a klímaváltozás veszélyeinek csökkentését, valamint a természeti katasztrófák kialakulását szolgálják – emelte ki Ružić.