2024. április 20., szombat

A diákok a legfontosabbak

Az első hónapok pozitív tapasztalatokat hoztak az újonnan létrejött törökkanizsai középiskolában

Az eddigi kettő helyett egy középiskolában kezdődött meg a tanév szeptemberben Törökkanizsán, ahol a diákok megújult környezetbe térhettek vissza, hiszen az újonnan létrejött Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola jelentős felújításon esett át. Az intézmény vezetője szerint a kisebb-nagyobb nehézségek ellenére is zökkenőmentesen zajlott le az átállás, amiből az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a diákoknak csakis előnyei származnak.

Fekete Angéla, az intézmény vezetője (Máriás Endre felvétele)

Fekete Angéla, az intézmény vezetője (Máriás Endre felvétele)

– Januárban kaptuk meg a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Közösségi –Nemzeti Kisebbségi Titkárságtól azt a határozatot, amely előirányozta, hogy augusztus 31-én megszűnik a két korábbi középiskola, a Törökkanizsai Gimnázium és a Dositej Obradović Szakközépiskola, szeptember 1-jén pedig megkezdi működését az új intézmény, a Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola. Az intézmények bezárása kapcsán nem merültek fel különösebb nehézségek, az iskolanyitás azonban hosszú és bonyolult folyamat eredményeképpen valósult meg, amelynek során szerencsére nagyon sok jószándékú és megértő ember volt segítségünkre. Ennek köszönhetően szeptember 1-jén zökkenőmentesen kezdődhetett meg a tanítás, amely azóta is fennakadások nélkül folyik, így a diákok szinte semmit sem vettek észre az átalakulásból. A tanárok közül szerencsére mindenkit sikerült megtartanunk, sőt a minisztérium engedélyezte számukra, hogy az előzetesen meghatározott számú mellett egy takarítót felvegyünk, ami nagy segítséget jelent számunkra, hiszen ezáltal jóval könnyebbé vált az iskolának és a környékének a tisztántartása – hangsúlyozta Fekete Angéla, a törökkanizsai Dositej Obradović Gimnázium és Szakiskola megbízott igazgatója, aki elmondta, az intézménynek összesen 358 diákja és 58 tanára van, és jelenleg két váltásban folyik a munka, ami újdonságot jelent számukra.

Az intézmény konyháját az MNT támogatásával újították fel (Máriás Endre felvétele)

Az intézmény konyháját az MNT támogatásával újították fel (Máriás Endre felvétele)

– Az egyik váltásban a négyéves szakokra járóknak, a másikban pedig a hároméves szakokon tanulóknak szervezzük meg az oktatást. Két négyéves szakunk van, az általános gimnáziumi és közlekedési technikus szak szerb nyelven; valamint három hároméves, a cukrász-szakács kombinált tagozat, illetve gépjárművezetői tagozat magyar nyelven, illetve a cukrász-szakács kombinált tagozat szerb nyelven. Úgy érzem, az átalakulás a tanárok dolgát is nagymértékben megkönnyítette, mivel most néhány kivételtől eltekintve egy váltásban dolgozhatnak – magyarázta az igazgatónő, aki elmondta, az általa vezetett intézmény épülete az elmúlt hónapok során igen komoly felújításon esett át.

– A nyár folyamán az alagsor hidroizolálásán dolgoztunk. Ez 3,5 millió dinár összértékű beruházás volt, amit a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Közösségi – Nemzeti Kisebbségi Titkárság támogatásával valósítottunk meg. Nagyon sürgős volt ezeknek a munkálatoknak az elvégzése, ugyanis az épület elkezdett süllyedni, és nagyobb esőzések alkalmával be is ázott. A támogatásnak köszönhetően sikerült felújítanunk az ott található tantermeket és mellékhelyiségeket, amelyek most valóban nagyon szépen néznek ki. A szerbiai Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztériumtól csaknem kétmillió dináros támogatást kaptunk a tornaterem hőszigetelésére, a tető egy részének a felújítására, valamint annak a helyiségnek a korszerűsítésére, amelyben a tornaszereket tartjuk. Ezek a munkálatok néhány nappal ezelőtt fejeződtek be. Ezenkívül sikerült felújítanunk az iskolaépület homlokzatának egy részét is. A nyár folyamán csaknem az összes tantermünket újrafestettük, mindenütt lecsiszoltattuk és újralakkoztattuk a parkettát, sőt néhány tantermet új padokkal is fel tudtunk szerelni. Ezeket a munkálatokat a törökkanizsai önkormányzat által biztosított forrásokból és saját forrásainkból valósítottuk meg. Nagyon sokat köszönhetünk továbbá a Magyar Nemzeti Tanácsnak is, amelynek támogatásával az előző tanév végén sikerült teljes egészében felújítanunk és új, korszerű berendezési eszközökkel felszerelnünk a cukrász és szakács szakos tanulóink által használt konyhát, ami az ott folyó munka színvonalának növelése szempontjából is óriási előrelépést jelentett számunkra. Néhány nappal ezelőtt pedig egy interaktív táblát és több hozzá tartozó eszközt is kaptunk ugyancsak a Magyar Nemzeti Tanácstól, amely eszközök szintén rendkívül fontosak a folyamatos fejlődés lehetőségének biztosítása szempontjából – fogalmazott az igazgatónő, aki elmondta, a technikai felszereltséget illetően jelenleg szinte mindenük megvan, amire szükségük van, kivéve talán egy új, vagy legalábbis a jelenleginél újabb teherautót, a meglévő ugyanis már igen rossz állapotban van.

A közelmúltban az épület homlokzatának egy részét is sikerült felújítani (Máriás Endre felvétele)

A közelmúltban az épület homlokzatának egy részét is sikerült felújítani (Máriás Endre felvétele)

– A gépjárművezetőink teherautón vizsgáznak, ami éppen ezért rendkívül fontos eszköz számunkra. Mivel a jelenlegi teherautónk már nagyon rossz állapotban van, pillanatnyilag ez az, ami a legnagyobb kihívás elé állít bennünket. A diákok létszámával szerencsére nincs különösebben nagy gondunk, a tanulók utaztatásával viszont annál inkább, ugyanis bizonyos településekkel nagyon rossz az összeköttetés, ezért a diákjaink közül sokan nem tudják megvárni a hetedik órát, mivel ha megvárnák, nem tudnának hogyan hazajutni – emelte ki az igazgatónő, hozzátéve, ezzel kapcsolatban már több ízben is próbáltak kérelemmel fordulni a diákok utaztatását végző vállalatokhoz, egyelőre azonban nem sikerült közös nevezőre jutniuk, ám folyamatosan azon dolgoznak, hogy mielőbb megtalálják a mindenkinek megfelelő megoldást. Az intézményben mindemellett nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy különféle utazási lehetőségeket biztosítsanak a diákjaik számára.

– Ezen törekvéseinknek köszönhetően mindegyik szakunk tanulói részt vesznek egy-egy olyan kiállításon, amelyeken fontos tapasztalatokkal gazdagodhatnak. A cukrász és a szakács szakos diákjaink az újvidéki Lorist vásárt látogathatják meg, a gimnazistáink a belgrádi könyvvásárt, a gépjárművezetőink pedig az autókiállítást tekinthetik meg. A közelmúltban meglátogattak bennünket a pécsi Bálicsi Integrációs Nevelési Oktatási Központ diákjai is, akik a Rákóczi Szövetség pályázatának köszönhetően jutottak el hozzánk, különleges hangulatú alkalmi műsorral lepve meg a tanulóinkat, akik közül a végzős cukrászok és szakácsok saját kezűleg készített finomságokkal köszönték meg a vendégeknek a kedvességüket. Szintén a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően tíz diákunk és egy tanárunk részt vehetett Budapesten az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett programokon. Ott voltunk továbbá a velebiti ajvárfőző versenyen, a magyarkanizsai Kukoricafesztiválon, ahol az egyik tanulónk a kukoricagörhe-készítő versenyen aranyserleget nyert, valamint a topolyai szármafesztiválon is – magyarázta Fekete Angéla, hozzáfűzve, ez is azt bizonyítja, hogy az általa vezetett intézmény tanulói milyen aktív iskolai és iskolán kívüli tevékenységeket folytatnak, amiben természetesen a jövőben is támogatni kívánják őket, hiszen – ahogyan fogalmazott – számukra valóban a diákok a legfontosabbak.