A verszarándok összekötötte a magyarságot

Ma megérkezett Abdára Tóth Péter Lóránt versvándor, aki végiggyalogolta az erőltetett menet útját

Kabók Erika

2019. szeptember 24., 19:32 >> 2019. szeptember 24., 19:56

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Cikkünkhöz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el.

Melocco Miklós szobra Győr és Abda között áll

Melocco Miklós szobra Győr és Abda között áll

A győri középiskolások kíséretében érkezett Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi pedagógus a Győr és Abda között elhelyezett Melocco Miklós alkotta Radnóti-szoborhoz. Itt együtt mondták el a Nem tudhatom című verset, majd egy-egy szál fehér virágot helyeztek a szobor lábához. Ezt követően a versvándor barátai kíséretében megindult a Rábca töltése felé, a vesztőhely helyszínére, ahol Radnóti Miklóst 21 társával 1944. november 9-én kivégezték. A töltésnél sok-sok kisdiák várt a zarándokra. Tóth Péter Lóránt azt mondta, nagyon fájdalmas volt számára eljutni ide a vesztőhelyre, de idefelé jövet, amikor hátranézett és azt látta, hogy a sok-sok kisiskolás felveri a port az úton, akkor örült annak, hogy végül a szenvedés és a holtak útját sikerült megtölteni élettel. Ez volt a 25 napos, 820 kilométeres útjának célja. Nagyon sokan megjelentek az út végét jelentő abdai ünnepségen. A vesztőhelynél elhelyezett emléktábla és szobor előtt magasztos műsort tartottak, amelyen részt vett dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, a verszarándoklat egyik védnöke is.

Szabó Zsolt, Abda polgármestere arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy itt a vesztőhelyen évenként megpróbálják Radnóti verseiből rekonstruálni a történteket, mert úgy gondolja időről-időre fel kell tépni a sebeket, hogy soha többé ne történhessen meg, ami a költővel megtörtént. Ez az a hely, mondta az abdai polgármester, ahová nem lehet elégszer kijönni és emlékezni.

Szili Katalin, a verszarándoklat támogatója szerint a kunszentmiklósi pedagógus példát állított elénk a vállalásával

Szili Katalin, a verszarándoklat támogatója szerint a kunszentmiklósi pedagógus példát állított elénk a vállalásával

Dr. Szili Katalin, a verszarándoklat egyik védnöke kiemelte, hogy Radnóti Miklós életműve felkiáltójelként áll előttünk, amely arra figyelmeztet, hogy soha többé ne lehessen a gyűlölet és a kirekesztés az emberi gondolat vezére. Tóth Péter Lóránt, a fiatal kunszentmiklósi pedagógus olyant vállalt, mondta, amit kevesen tesznek meg, tette hozzá. De szükség van arra, hogy példákat állítsunk. A versvándor a 820 kilométeres úton 3000 emberrel találkozott, három országon haladt keresztül. Ez a zarándoklat összefogta a nemzetet, felsorakoztunk mindhárom országban Radnóti Miklós mögött, s ki tudja, mire lett volna képes a költő, mivel gazdagította volna kultúránkat, ha nem 35 évesen végzik ki.

Szili Katalin, mint elmondta, maga is megtett 5 kilométert a versvándorral. Bezdántól Darázsig gyalogolt. Azt kérte Tóth Péter Lóránttól, hogy 25 év múlva, a költő halálának 100. évfordulóján újra szervezze meg ezt a zarándoklatot. Mint mondta, ez a zarándoklat több mint a 820 kilométer.

Fűzfa Balázs abdai származású irodalomtörténész arról beszélt, hogy Radnóti Miklós a 20. század Petőfi Sándora. Értjük az üzenetét mindkét költőnek, amit a hazáról és a hazaszeretetről írnak.

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy Tóth Péter Lóránt missziót vállalt most is, és eddig is, hiszen iskolákban, templomokban, művelődési házakban tanított a versekkel a szépre, meg a jóra Kárpát-medence-szerte

 

Tóth Péter Lóránt az abdai emlékmű előtt mesélt a 820 kilométeres útról

Tóth Péter Lóránt az abdai emlékmű előtt mesélt a 820 kilométeres útról

Egykor Szentkirályszabadjától Abdáig zarándokoltak az iskolások és a költő tisztelői. Győrtől Abdáig is létezett egy zarándoklat. Ezeket a békemeneteket fel kívánják a jövőben újítani.

A vesztőhelyen megszervezett ünnepségen Tóth Péter Lóránt elszavalta a Nem tudhatom című verset, Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója a Himnusz a békéről című verset adta elő, a Rábca dalkör pedig megzenésített Radnóti-versekkel színesítette az emlékezést. A megjelentek egy-egy fehér rózsát helyeztek az emlékmű elé, magyar nyelven katolikus ima, héberül pedig egy fohász hangzott el a mártírokért.


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége