2024. április 24., szerda

A verszarándok összekötötte a magyarságot

Ma megérkezett Abdára Tóth Péter Lóránt versvándor, aki végiggyalogolta az erőltetett menet útját

Cikkünkhöz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el.

Melocco Miklós szobra Győr és Abda között áll

Melocco Miklós szobra Győr és Abda között áll

A győri középiskolások kíséretében érkezett Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi pedagógus a Győr és Abda között elhelyezett Melocco Miklós alkotta Radnóti-szoborhoz. Itt együtt mondták el a Nem tudhatom című verset, majd egy-egy szál fehér virágot helyeztek a szobor lábához. Ezt követően a versvándor barátai kíséretében megindult a Rábca töltése felé, a vesztőhely helyszínére, ahol Radnóti Miklóst 21 társával 1944. november 9-én kivégezték. A töltésnél sok-sok kisdiák várt a zarándokra. Tóth Péter Lóránt azt mondta, nagyon fájdalmas volt számára eljutni ide a vesztőhelyre, de idefelé jövet, amikor hátranézett és azt látta, hogy a sok-sok kisiskolás felveri a port az úton, akkor örült annak, hogy végül a szenvedés és a holtak útját sikerült megtölteni élettel. Ez volt a 25 napos, 820 kilométeres útjának célja. Nagyon sokan megjelentek az út végét jelentő abdai ünnepségen. A vesztőhelynél elhelyezett emléktábla és szobor előtt magasztos műsort tartottak, amelyen részt vett dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, a verszarándoklat egyik védnöke is.

Szabó Zsolt, Abda polgármestere arra emlékeztette az egybegyűlteket, hogy itt a vesztőhelyen évenként megpróbálják Radnóti verseiből rekonstruálni a történteket, mert úgy gondolja időről-időre fel kell tépni a sebeket, hogy soha többé ne történhessen meg, ami a költővel megtörtént. Ez az a hely, mondta az abdai polgármester, ahová nem lehet elégszer kijönni és emlékezni.

Szili Katalin, a verszarándoklat támogatója szerint a kunszentmiklósi pedagógus példát állított elénk a vállalásával

Szili Katalin, a verszarándoklat támogatója szerint a kunszentmiklósi pedagógus példát állított elénk a vállalásával

Dr. Szili Katalin, a verszarándoklat egyik védnöke kiemelte, hogy Radnóti Miklós életműve felkiáltójelként áll előttünk, amely arra figyelmeztet, hogy soha többé ne lehessen a gyűlölet és a kirekesztés az emberi gondolat vezére. Tóth Péter Lóránt, a fiatal kunszentmiklósi pedagógus olyant vállalt, mondta, amit kevesen tesznek meg, tette hozzá. De szükség van arra, hogy példákat állítsunk. A versvándor a 820 kilométeres úton 3000 emberrel találkozott, három országon haladt keresztül. Ez a zarándoklat összefogta a nemzetet, felsorakoztunk mindhárom országban Radnóti Miklós mögött, s ki tudja, mire lett volna képes a költő, mivel gazdagította volna kultúránkat, ha nem 35 évesen végzik ki.

Szili Katalin, mint elmondta, maga is megtett 5 kilométert a versvándorral. Bezdántól Darázsig gyalogolt. Azt kérte Tóth Péter Lóránttól, hogy 25 év múlva, a költő halálának 100. évfordulóján újra szervezze meg ezt a zarándoklatot. Mint mondta, ez a zarándoklat több mint a 820 kilométer.

Fűzfa Balázs abdai származású irodalomtörténész arról beszélt, hogy Radnóti Miklós a 20. század Petőfi Sándora. Értjük az üzenetét mindkét költőnek, amit a hazáról és a hazaszeretetről írnak.

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy Tóth Péter Lóránt missziót vállalt most is, és eddig is, hiszen iskolákban, templomokban, művelődési házakban tanított a versekkel a szépre, meg a jóra Kárpát-medence-szerte

Tóth Péter Lóránt az abdai emlékmű előtt mesélt a 820 kilométeres útról

Tóth Péter Lóránt az abdai emlékmű előtt mesélt a 820 kilométeres útról

Egykor Szentkirályszabadjától Abdáig zarándokoltak az iskolások és a költő tisztelői. Győrtől Abdáig is létezett egy zarándoklat. Ezeket a békemeneteket fel kívánják a jövőben újítani.

A vesztőhelyen megszervezett ünnepségen Tóth Péter Lóránt elszavalta a Nem tudhatom című verset, Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója a Himnusz a békéről című verset adta elő, a Rábca dalkör pedig megzenésített Radnóti-versekkel színesítette az emlékezést. A megjelentek egy-egy fehér rózsát helyeztek az emlékmű elé, magyar nyelven katolikus ima, héberül pedig egy fohász hangzott el a mártírokért.