Kinek a hőse Danilo Kiš?

Újabb vita az irodalmár díszpolgári címéről Szabadkán

B.em

2019. július 11., 16:03

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A szabadkai városi képviselő-testület csütörtökön tartotta meg sorrendben 24. ülését, amelyen hét napirendi pontot vitattak meg a képviselők. Az ülés a korábban megszokottakhoz képest nyugodt hangnemben zajlott, ám az utolsó napirendi pontnál, amikor a Danilo Kiš díszpolgári címéről szóló rendelet visszavonásáról dönthettek a képviselők, heves vita alakult ki a Szerb Haladó Párt és a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport tagjai között.

(Fotó: Gergely Árpád)

Mint ismeretes, Szabadka polgármestere, Bogdan Laban felterjesztése nyomán a városi képviselő-testület legutóbbi ülésének napirendi pontjai között szerepelt a Szabadkán született, és nemzetközileg is elismert író, fordító Danilo Kiš díszpolgári címéről szóló rendelethozatal. A képviselő-testület akkor egyhangúlag, ellenszavazat nélkül megszavazta Danilo Kiš díszpolgári címét. A döntést követően megszólalt az író özvegye, Mirjana Miočinović, aki nyílt levélben kérte a díszpolgári cím visszavonását. Az özvegy kezdeményezését több mint 160 közéleti személyiség támogatta. A Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport indítványozására csütörtökön ismét napirenden szerepelt az ügy, és az említett frakció kezdeményezte a díszpolgári címről szóló rendelet érvénytelenítését. A témához ezúttal is többen hozzászóltak, a hatalmi koalíció részéről Veljko Vojnić, Stevan Bakić és Mirko Bajić fejtette ki véleményét, ugyanakkor felszólalt Nemanja Simović, a Szabadkai Városi Tanács sporttal és ifjúsági ügyekkel megbízott tagja is, míg az ellenzék részéről Maglai Jenő és Miroslav Milojević mondta el gondolatait.

Maglai Jenő újságírói kérdésre elmondta, hogy a legutóbbi ülésen a díszpolgári cím odaítélése mellett szavaztak, de átverve érzik magukat, hisz véleményük szerint a polgármesternek kötelessége lett volna kikérnie Danilo Kiš özvegyének írásos beleegyezését.

– Becsapva érezzük magunkat, mivel a döntéshozatalkor senki sem említette azt, hogy a helyi önkormányzat nem szerezte be a jogutód, Mirjana Miočinović jóváhagyását. Ha tudtuk volna, hogy ezt elmulasztották, biztosan nem szavaztunk volna a döntés meghozatalára. Néhány évvel ezelőtt, amikor a Fókusz Alapítványt átnevezték Danilo Kiš Alapítványra, akkor megszerezték az özvegy beleegyezését, és most is ezt kellett volna. Másrészt sajnos ideológiai kérdéssel állunk szemben. A Szerb Haladó Párt hőse Radovan Karadžić és Ratko Mladić, és nem Danilo Kiš és Borislav Pekić. Utóbbiak a polgári Szerbia hősei, nem pedig a nagy nemzeti Szerbia hősei. Jobban tennék, ha hűek maradnának a saját hőseikhez, és azokat javasolnák különféle tisztségekre és díjakra, és nem próbálnák ily módon átmosni a múltjukat. A díszpolgári cím körüli történések véleményem szerint lejáratják Szabadkát is, ugyanakkor magát a címet is – fogalmazott Maglai Jenő.

Nemanja Simović elmondása szerint a város egy több tíz éves tartozást törleszt azzal, hogy díszpolgári címet adományoz a település híres szülöttének.

– Sajnálom, hogy egy jó és szükséges kezdeményezés át lett politizálva. Nem szeretnénk kiadni Danilo Kiš műveit, éppen ezért nincs szükségünk a szerző jogutódjának beleegyezésére, mi a díszpolgári címmel csak a tiszteletünket és a hálánkat szeretnénk kifejezni az irodalmár irányába. A legutóbbi ülésen született rendelet érvénytelenítését kezdeményező frakció vezetője ügyvéd, így biztosra veszem, hogy amennyiben létezne az a dokumentum, amelyik igazolja, hogy Mirjana Miočinović Danilo Kiš jogszerű örököse, akkor ő azt a mai ülésre beszerezte volna. Amennyiben az író özvegye nem hajlandó átvenni a díszpolgári címet igazoló plakettet, úgy a tervek szerint azt a Danilo Kiš Alapítvány képviselőjének fogjuk átadni a város napja alkalmából – nyilatkozta Simović.

Az ülésen végül elutasították a legutóbbi ülésen szóló rendelet érvénytelenítését.

A városi képviselő-testület csütörtöki ülésén emellett többek között határozat született a mezőgazdasági földterületek védelmére, rendezésére és használatára vonatkozó 2019-es programról, a Palics Park Kft. idei működési tervének módosításáról, illetve rendeletet fogadtak el az atléta Sztantics György szobrának felállításáról.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége