2024. április 26., péntek

A cél az önálló jogi státus

A szabadkai tanítóképző karon és az óvóképző szakfőiskolán járt a tartományi felsőoktatási titkár

Ma dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár látogatást tett két szabadkai felsőoktatási intézményben. Elsőként a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karra látogatott, ahol a kar vezetőségével tárgyalt.

– A mai nap azért fontos, mert megkezdtük a tárgyalásokat a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar önálló jogi státuszának elnyerésével kapcsolatban. Ez nagy eredménynek számít egy akadémiai közösség életében, és azok számára is, akik a magyar közösség oktatásának és kultúrájának fejlesztésén dolgoznak. Ez nemcsak a tartományi kormány és Szerbia sikere, hanem a több éven át dolgozó értelmiségieké is – nyilatkozta dr. Zoran Milošević.

Dr. Halasi Szabolcs, tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár, az MTTK docense elmondta, hogy a tegnapi találkozót hosszas tárgyalások előzték meg.

– A tartományi felsőoktatási titkár megbeszélésének középpontjában az önálló jogi státusz elnyerésével kapcsolatos teendők álltak. A karon ennek érdekében munkacsoport alakult és az is fontos, hogy az MTTK menedzsmentje minél előbb el tudjon juttatni egy olyan dokumentumot az Újvidéki Egyetem Rektorátusának, amellyel bizonyítja, hogy teljesítette az önálló jogi státuszhoz szükséges feltételeket. A karon húsz olyan tanárnak kell oktatnia, akinek van kinevezése, illetve az intézmény dékánját a rendes tanárok közül kell kinevezni három évre. Emellett az infrastrukturális feltételek is adottak ahhoz, hogy a kar elnyerje az önálló jogi státuszt. Jelenleg az összeállított munkacsoport tagjai arról tárgyalnak, hogy milyen lépéseket kell megtenni ahhoz, hogy az intézmény még az idén elnyerje a várt státuszt – szögezte le dr. Halasi Szabolcs.

Ezután a tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár a szabadkai Óvó- és Edzőképző Főiskolára is ellátogatott, ahol tárgyalást folytatott az intézmény vezetőségével.