„Minket is meg fog csodálni a világ…”

Óriási tömeg gyűlt össze a szombaton megtartott csíksomlyói pünkösdi búcsún

MTI

2019. június 10., 07:21 >> 2019. június 10., 14:17

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Pál József Csaba temesvári megyés püspök szerint, amiként Svájcot csodálják, úgy a magyar népet is csodálni fogja a világ, ha a nép meghallja védőszentje, a csíksomlyói szűzanya szavát. A püspök a csíksomlyói pünkösdi búcsún szombaton mondott prédikációjában Svájc sikerét annak tulajdonította, hogy népe meghallgatta védőszentje, Flüei Szent Miklós szavát, és minden háborútól távol maradt. Úgy vélte, mint minden édesanya, Mária is annak örül legjobban, ha gyermekei békességben élnek, ha összefognak, ha segítik egymást.

A csíksomlyói búcsú miséjének résztvevői a Kis- és Nagysomlyó közti nyeregben (Fotó:MTI–Veres Nándor)

A csíksomlyói búcsú miséjének résztvevői a Kis- és Nagysomlyó közti nyeregben (Fotó:MTI–Veres Nándor)

„Nemcsak Svájcot, hanem minket is meg fog csodálni a világ, ha összefogunk” – jelentette ki a püspök, hozzátéve, az összetartásnak azonban irányultsága is kell, hogy legyen. Ezt az irányultságot az adja, hogy közösen hallgatunk a Szűzanyára és a fiára. „Induljunk el újra közösen építeni jövőnket, fedezzük fel a legszebbet, a legjobbat egymásban. Erősítsük egymást, hogy együtt is meg tudjunk ajándékozni másokat, más népeket és más nemzeteket is” – jelentette ki Pál József Csaba.

Pál József Csaba temesvári megyés püspök Szent II. János Pál pápától idézte, hogy a közösség lelkülete az a képesség, hogy a jót lássuk meg a másikban. Úgy vélte: a múlton nem keseregni kell, a múltból tanulni kell. „Nem elég, hogy igazunk van, alázattal kell tudnunk elfogadni azt, hogy az igazság egy része a másikban is jelen van. Kell, hogy tudjuk megbecsülni, és kell tudnunk segíteni egymásnak, kell tudnunk kiegészíteni egymást. Ha a másik nem úgy gondolkodik, ez még nem jelenti, hogy nem tartozik hozzám, nem jelenti, hogy nem testvérem, hiszen közös mennyei atyánk van” – fogalmazott a püspök, aki jó hírként közölte, hogy az istent szeretőknek minden a javukra szolgál.

„Nem lehetünk pesszimisták, ha nagyon sok okunk is van rá” – jelentette ki, majd leszögezte, az isten szeretete nélkül sem egy nép, sem egy birodalom nem állhat fel sokáig. Ha az isten iránti szeretet az első helyen van, a múlt szenvedései is javukra fordulnak. Az istent szeretőknek minden a javukra szolgál. 

A prédikációban az úzvölgyi katonatemető kapcsán kialakult konfliktusra is kitért: „Itt nem két nép áll egymással szemben. Meggondolatlan vagy rossz szándékú intézkedésre felült egy mindenre fogható csoport. Felkorbácsolták az indulatokat. Fáj, ami történt, de nem engedhetjük, hogy elszabaduljanak az indulataink, és nem általánosíthatunk, mintha mindenki olyan lenne. Az ügy isten segítségével meg fog oldódni, de nekünk meg kell őrizni emberi és keresztényi méltóságunkat” – jelentette ki, majd Széchenyit idézve hozzátette: „kővel dobálnak, mi a kövekből lépcsőt építünk”.

A „csíksomlyói katedrálist” nem lehet lerombolni, mert tégláit a hívek képezik (Fotó:MTI–Veres Nándor)

A „csíksomlyói katedrálist” nem lehet lerombolni, mert tégláit a hívek képezik (Fotó:MTI–Veres Nándor)

A mise elején a zarándokokat köszöntő Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány főnöke a „csíksomlyói katedrálisban” köszöntötte a zarándokokat. A párizsi Notre-Dame-székesegyház tragédiájára utalva kijelentette: a csíksomlyói katedrálist nem lehet lerombolni, felégetni, mert tégláit a hívek képezik.

Jakubinyi György, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke felidézte, hogy egy héttel ezelőtt a csíksomlyói hegynyeregben fogadták Ferenc pápát, Szent Péter utódját. Úgy fogalmazott, „először fordult elő, hogy ideengedték a szentatyát”, hogy itt mutathassa be a szentmisét a nemzeti és vallási szempontból is kisebbségben élő híveihez, majd hozzátette, az egyházfőnek tetszett, hogy a hívek egységesen a saját nyelvükön kapcsolódtak be a misébe. Az érsek megköszönte a pápai mise résztvevőinek a fegyelmét. Úgy vélte: sikerült megmutatni a világnak, hogy a székely magyar emberek tudnak viselkedni, és a mise azt is példázta, hogy a szűzanya tisztelete összefogja a népet. 

A csíksomlyói pünkösdi mise alatt cseperegni kezdett az eső, de a szertartás ragyogó napsütésben fejeződött be. 


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége