2024. április 25., csütörtök

Műszaki vizsga a traktoroknak

A fényjelzések megfelelőségét és a jármű eredeti felszereltségétől való eltérést szigorúan ellenőrzik

Április 3-án jár le a traktorok, egyéb mezőgazdasági munkagépek, motokultivátorok és a mopedek, robogók újra regisztrációjának a határideje. Aki addig nem jegyezteti újra a szóban forgó járműveket és ennek ellenére közlekedik azokkal, több tízezer dináros bírsággal számolhat. A regisztráció és az azzal összefüggésben kötelező műszaki vizsga évenkénti megismétlésére a tavaly április 3-án hatályba lépő közlekedésbiztonsági törvény, illetve az annak mentén meghozott rendeletek, szabályzatok kötelezik az érintett járműtulajdonosokat. Mindez azt jelenti, hogy április 3-ától érvényüket veszítik az úgynevezett állandó jellegű regisztrációs táblák.

Az utakon közlekedő traktorok többsége nem rendelkezik megfelelő fényjelzéssel (Fotó: Dávid Csilla illusztrációja)

Az utakon közlekedő traktorok többsége nem rendelkezik megfelelő fényjelzéssel (Fotó: Dávid Csilla illusztrációja)

Goran Aničić, a čurugi Šapica műszaki vizsgaállomás tulajdonosa a poljoprivrednik.net internetes hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a traktoroknak, a motokultivátoroknak és minden egyéb olyan mezőgazdasági munkagépnek, amely egyébként regisztrációköteles, ugyanazoknak a korábbiakhoz képest szigorúbb feltételeknek kell eleget tenniük, mint a gépkocsiknak, pontosabban műszaki és közlekedésbiztonsági szempontból megfelelőnek kell lenniük. A szakember elmondása szerint a traktoroknak a megfelelő fényjelzésekkel kell rendelkezniük – ellenkező esetben nem számíthatnak a műszaki vizsga sikeres elvégzésére –, ezek pedig egyebek mellett a következők: a helyzetjelző lámpa, a tompított fényszóró és a hosszúfény, továbbá a sárga rotációs fényjelzés a traktor tetején, a stoplámpa, a macskaszem, az irányjelző, a helyzetjelző és a regisztrációs táblát megvilágító lámpa. Emellett a traktorokat a lassú gépjárművek megjelölésére előirányzott jellel kell megjelölni, azaz fényvisszaverő háromszöggel. Mindezek a fényjelzések csakis akkor „mennek át” a műszaki vizsgán, ha rendelkeznek a szükséges minősítéssel, azaz a gazda elvégeztette a homologizálást, magyarázta Goran Aničić.

– A jelenleg közlekedő traktorok és munkagépek java része nem rendelkezik megfelelő fényjelzéssel. A gazdák, hogy minél olcsóbb legyen a beruházás, a piacokon és a vásárokon szerzik be a szükséges fényjelzéseket, ezek pedig nem felelnek meg a szükséges szabványoknak. Mivel a műszaki vizsgán nemcsak a traktort és az egyéb munkagépeket, hanem minden egyes fényjelzést külön lefényképeznek, a jövőben csakis azokat a járműveket lehet regisztrálni, amelyek a megfelelő fényjelző berendezéssel rendelkeznek – taglalta Goran Aničić.

A poljoprivrednik.net hírportálon megjelent összeállításban arra is nyomatékosan felhívják a figyelmet, hogy csakis azokat a traktorokat és munkagépeket lehet regisztrálni, amelyek minden egyes eleme és alkatrésze gyári. Ha a gazda valamit hozzáeszkábált a járműhöz, annak a résznek a megfelelő bizonylatokkal és minősítésekkel kell rendelkeznie, ellenkező esetben nem születik pozitív döntés a műszaki vizsgán. Azok a traktorutánfutók, amelyek valójában tehergépkocsi-utánfutók, regisztrációja alkalmával a jövőben szintén nehézségek merülhetnek fel, teszik hozzá az összeállításban, kiemelvén, hogy ezeket korábban két tanú kijelentésének alapján lehetett traktorutánfutóként regisztrálni, a jövőben azonban erre nem lesz lehetőség. A tehergépkocsi-utánfutókat nem lehet traktorutánfutóként bejegyeztetni.