2024. március 28., csütörtök

Kijev 500 milliót kap az EU-tól

Jóváhagyták az Ukrajnának nyújtandó új makroszintű pénzügyi támogatási program legelső, 500 millió eurós kifizetését – jelentette be pénteken az Európai Bizottság. „Az Európai Unió folyamatos politikai és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának. Ezen határozat kulcsfontosságú pillanatban született, amikor Ukrajna és lakosai új keletű agresszióval néznek szembe Oroszország részéről, és szükségük van a nemzetközi partnerek szolidaritására” – szögezte le Valdis Dombrovskis, a brüsszeli testület euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke.

Legfeljebb egymilliárd euró áll rendelkezésre Ukrajna számára a júliusban jóváhagyott program keretében, amelynek célja, hogy segítsenek fedezni a finanszírozási igényeket, illetve végrehajtani a strukturális reformprogramot. A makroszintű támogatások pénzeszközei alacsony kamatozású és hosszú lejáratú hitelek formájában állnak rendelkezésre, az egyetértési megállapodásban elfogadott konkrét szakpolitikai intézkedések végrehajtásától függően.

Mint közölték: Kijev eleget tett az első kifizetés teljesítésére vonatkozó szakpolitikai kötelezettségvállalásnak, például a korrupcióellenes küzdelem, az adózási környezet kiszámíthatóságának javítása és az állami tulajdonú vállalatok irányításának megerősítése terén.

Ezzel a kifizetéssel a 2014 óta Ukrajnának nyújtott európai uniós makroszintű pénzügyi támogatások teljes összege már eléri a 3,3 milliárd eurót.