2024. március 28., csütörtök

A tokiói olimpia a cél

Interjú Aleksandar Karakaševićtyel, a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség elnökével

Aleksandar Karakašević a 2018-as spanyolországi egyéni és páros Eb-n újabb bronzérmet szerzett, ezzel kilencedik dobogós helyezését érte el vegyes párosban a kontinensviadalon. Karakašević jelenleg a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség elnöke, akit pályafutása utolsó mozzanatairól és az ország pingpongjának mostani állapotáról faggattunk.

Idén már 42 éves, viszont továbbra is magas szinten sportol, emellett még a sportág szövetségének elnöki tisztét is betölti. Hogyan működik a kettő együtt?

Ha őszinte akarok lenni, azt kell mondanom, még én sem számítottam arra, hogy ennyi idősen is aktív leszek, de az eredményeim önmagukért beszélnek. A páros versenyszámokban továbbra is Európa legjobbjai közé tartozom, az Eb-n elért vegyes páros siker miatt pedig úgy érzem, muszáj folytatnom Tokióig. A Szerbiai Asztalitenisz-szövetségben betöltött elnöki pozíció egyáltalán nem könnyű, de az elmúlt tíz hónap bebizonyította, hogy megfelelő motivációval és odaadással bármi lehetséges.

Az Eb-n sikerült egy újabb bronzot szerezni vegyesben. Milyen az együttműködés a litván Rūtával?

A Rūta Paškauskienėvel való együttműködésről, azt hiszem, felesleges ódákat zengeni, nincs mit mondani ezekről a sikerekről: 18 év alatt 9 érem, és még 2018-ban is nagyon közel jártunk egy újabb Eb-győzelemhez.

A következő nyári olimpiai játékokon csak azonos nemzetbeli játékosok versenyezhetnek a páros kategóriákban, ezért Izabela Lupulescu lesz a duó másik tagja. Miért rendkívül fontos a tokiói részvétel?

Természetesen továbbra is azon gondolkodom, hogyan juthatnék ki a 2020-as tokiói olimpiára, ezért is játszom még mindig. Ez azonban nemcsak önös érdek, hanem az ország pingpongjának jövőjéről is szól, mert rendkívül lényeges, hogy legyen olimpiai résztvevője a sportágnak. Ami az Izabela Lupulescuval való vegyes párost illeti, úgy gondolom, bőven van idő, hiszen a versenyfutás még csak most kezdődik. Talán még arra is lesz lehetőség, hogy más párosításokat is kipróbáljunk, ha nem jönnek időben az eredmények.

Nemrégen hivatalosan is megnyílt a Szerbiai Női Asztalitenisz-központ. Hogyan látja jelenleg a pingpong helyzetét az országban?

A központ a legjobb – és nem kizárt, hogy az egyetlen – esélyünk, hogy lépést tudjunk tartani a világ asztaliteniszével. Most is vannak erős képviselőink, de tudom, hogy sok tehetség egyelőre megbújik a tömegben. Mi, a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség képviselői mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsük meg a női és a férfi-, valamint az utánpótlásmezőnynek egyaránt.