2024. április 26., péntek

Prava sloboda može da se ostvari samo putem pravde

U Senti su se podsetili na junake koji su dali svoje živote za svoj grad. Svečanost u čast poginulih boraca je bila održana juče na senćanskom groblju. Svečanu misu je održao parohijski sveštenik Oskar Seleš iz Sente, zatim je prigodan govor održao predsednik opštine Sente, Rudolf Cegledi, koji je naglasio da na ovaj praznik svih svetih i dan mrtvih palimo sveće i za one žrtve, koje su do kraja drugog svetskog rata nedužno izgubile živote.

-Kada se sećamo junaka i nedužnih žrtava, onda zamišljamo jedan takav svet u kojem postoji samo dobra volja, poštenje, pravda i u kojem ne želi niko nad bilo kim da vlada i da ugrožava živote drugima - rekao je Rudolf Cegledi i dodao da svi treba da poznajemo svoju prošlost i korene, jer i drvo drži koren u oluji, i daje mu životnu snagu, tako je i našoj naciji potrebno da posećuje spomenike i da se podseća na prošlost, na pravdu, o kojoj su rođaci nedužnih žrtava morali godinama da ćute.

Posle govora gradonačelnika, sećanje na revolucionare iz1848. i na pogubljene građane iz 1944. se nastavilo kod spomenika, gde je nakon osveštanja Sebastian Stanić održao istorijski uvod. Podseto je na događaje iz 1849. i istakao da nije dovoljno samo da se sećamo, već treba da izvučemo pouku iz istorije, jer su se vetrovi svetske politike u više navrata potrudili da isčupaju drveće mađarske nacije koja ima više od hiljadu godina, ali korenje drveta koje je starije od hiljadu godina je veoma jako i svugde gde žive Mađari  su se duboko ukorenili.

Prema rečima govornika, našim precima je bilo nedvosmisleno da će, ne štedeći svoje živote, 1848. ustati za slobodu nacije. Posle 1918. je takođe bilo sasvim normalno da naš jezik i kulturu možemo sačuvati samo promišljenim akcijama zajednice, a sada je nedvosmisleno da samo zajedničkim snagama možemo graditi zajednicu, a da bude dostojna uspomena na naše pretke.

Zatim su Mađarski glavni konzul iz Subotice, Mađarski Nacionalni Savet, samouprava opštine Senta, predstavnici političkih partija, položili vence na spomenike. U prigodnom programu je učestvovao i mešoviti hor Topart.