Nem elegendő ok az azonos vércsoport

A hatalmi koalíció tagjai hiányolták az ellenzék képviselőit a tanácsteremből

mh

2018. július 23., 20:39

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A Köztársasági Képviselőház ma is folytatta az emberi szövetekről és sejtekről szóló törvényjavaslatra benyújtott módosítási indítványok megvitatását. A képviselők erre, az egyébként első napirendi pontra összesen 526 módosítási indítványt nyújtottak be, a legtöbbjét a Szerb Haladó Párt képviselői, a kormány azonban abból csupán két módosítási indítványt hagyott jóvá.

Ciprus tiszteletben tartja Szerbia integritását és szuverenitását, ugyanakkor támogatja európai integrációját – emelte ki Demetris Syllouris, Ciprus parlamenti elnöke tegnapi belgrádi látogatása során. Hozzátette, Ciprus kész segítséget nyújtani Szerbiána

Ciprus tiszteletben tartja Szerbia integritását és szuverenitását, ugyanakkor támogatja európai integrációját – emelte ki Demetris Syllouris, Ciprus parlamenti elnöke mai belgrádi látogatása során. Hozzátette, Ciprus kész segítséget nyújtani Szerbiának az EU-tagsághoz vezető útján. Miután találkozott Maja Gojkovićtyal, a szerb parlament elnökével, illetve együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá, a mai, rendkívüli ülésen a képviselőkhöz is szólt. Köszönetet mondott Szerbiának, hogy tiszteletben tartja Ciprus területi szuverenitását és integritását. Gojković és Syllouris a találkozón megállapította a két állam gazdasági együttműködésének erősödésére való igényt, illetve az év végén Nicosiában rendezendő üzleti fórum megszervezésében való közös részvételt. (Fotó: Tanjug)

Mivel a parlament napirendjén szerepel a szervátültetésről szóló törvény is, a képviselők az aktuális napirendi pont figyelmen kívül hagyása mellett felszólalásukban elsősorban a szervátültetésről szóló törvény mellett érveltek. Az egyik legnagyobb újdonsága ennek a törvényjavaslatnak, hogy Szerbia minden polgára szervdonorrá válik, ha ezt még életében nem ellenzi szóban vagy írásban, de még így is a családtagok azok, akik meghozzák a végső döntést, hogy szerettük, aki agyhalált szenvedett, szervdonor lesz-e.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter ma a törvény kapcsán szükségesnek tartotta újfenn hangsúlyozni, hogy végső soron a családtagok azok, akik meghozzák a döntést. Azokra a sajtóban terjesztett állításokra igyekezett reagálni, miszerint visszaélések történhetnek, hogy nem az kapja meg a szervet, akinek szánták, hanem aki fizet érte. Rámutatott arra is, hogy a szervátültetésnél nem elég csak az azonos vércsoport a szervdonor és a szervátültetett között.

– A folyamat csakis a családtagok jóváhagyásával kezdődhet el, csak ez után lehet eltávolítani a szervet, és kezdődhet meg a tipizáció – reagált azokra a felvetésekre, hogy a vércsoport-azonosság azokból is szervdonort csinál, akik nem akarnak azzá válni. Hozzátette, ha valaki nem kíván szervdonor lenni, elég ha a kijelentését papírra veti vagy a Biomedicinai Intézetben nyilatkozatot tesz. A kinyilatkozás nem von maga után további költségeket.

A hatalmi koalíció képviselői arra mutattak rá, hogy ez a törvényrendelkezés azt szolgálja, hogy több szervdonor legyen és több beteg emberen lehessen segíteni.

A törvényjavaslat megosztotta az ellenzéket, a demokratikus irányultságú képviselők közül néhányan kijelentették, hogy támogatni fogják a szervátültetésről szóló törvényt, a Szerb Radikális Párt képviselői viszont elvetették, mondván, hogy emberi jogokat sért.

Az ülésen elsősorban az SZHP és az SZRP képviselői között folyt a vita. A demokratikus ellenzék képviselői közül tegnap is csupán néhányan voltak jelen a teremben, hiszen korábbi bejelentésük szerint ők így kívánnak hangot adni nemtetszésüknek: hogy a hatalmi koalíció képviselői már sokadik alkalommal több száz olyan módosítási indítványt nyújtanak be az első napirendi pontra, amit sem a kormány, sem maguk a képviselők nem támogatnak, csak azért, hogy elhúzzák a parlamenti vitára szánt időt. Mindeközben az SZHP képviselői hiányolták politikai ellenfeleiket a tanácsteremből, felelőtlennek és komolytalannak nevezve hozzáállásukat. Ezek a megjegyzések, illetve hogy az ellenzék képviselői a közösségi hálókon kommentálják az ülést, ahelyett, hogy ezt a helyszínen tennék meg, meghatározta az ülés egész menetét. Az egyik pillanatban Lončar miniszter kívánt véget vetni a megjegyzéseknek, megjegyezvén, hogy a törvény nem függ sem a hatalmi pártoktól, sem pedig az ellenzéktől, minden polgár javát szolgálja.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége