2024. április 25., csütörtök

Hét ország népi táncegyüttesei Szegeden

Több száz táncos veszi birtokba Szeged utcáit, tereit július első napjaiban. A 28. Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztiválra hat külföldi és három magyarországi együttest várnak. Idén is lesz menettánc, utcai vigasság és színházi gálaest.
Több mint ötven évvel ezelőtt, 1966-ban szakszervezeti fesztiválként indult a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál, amely mára az egyik legnagyobb érdeklődéssel övezett hagyományőrző találkozóvá vált. Idén több mint hatvan együttes pályázott a részvételre, végül szigorú szakmai szempontok alapján közülük választották ki azt a hat külföldi csoportot, amelyik bemutatkozhat július 4. és 7. között Szegeden. Igazi kuriózumnak számít a fesztivál történetében a Costa Ricából érkező Grupo de Proyección Folklórica Kämuk együttes bemutatkozása, közép-amerikai társulat eddig még soha nem szerepelt a fesztiválon. Évtizedekkel ezelőtt jártak utoljára baszk táncosok Szegeden, most a Gero Axular Dantza Taldea vendégszerepel majd a rendezvényen. Hollandiából érkezik a polgárosult városias folklór képviselője, a Folklore Dansamble Amersfoort, míg a vérbő, autentikus paraszti hagyományokat mutatják be a Balkánról érkező együttesek: a Kočo Racin Néptáncegyüttes Szkopjéból és a KUD Železničar Néptáncegyüttes Kraljevóból, illetve a szlovákiai Folklórny Súbor Makovica. A házigazda, magyar néptáncosokat idén a Szeged Néptáncegyüttes, a Délikert Néptáncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyüttes képviseli.
A fesztivált július 4-én hagyományos menettánccal nyitják meg: a résztvevő kilenc együttes több száz táncosa délután fél 6-kor indul a Széchenyi térről a Dugonics téren felállított színpadig, miután végigtáncolják a sétálóutcát, itt néhány perces műsorral mutatkoznak be a közönségnek. A szervezők igyekeznek minél közelebb vinni a közönséghez a néptáncot, számos szabadtéri programot tartanak. A találkozó ideje alatt három alkalommal is utcai vigasságokat szerveznek a Dugonics téren, ahol a külföldi együttesek mutatkoznak be. A Kisszínházban kétszer is folklóresten lépnek fel a meghívott együttesek.
A fesztivál gáláját július 7-én, szombaton este a Nagyszínházban tartják, itt adják át a fesztivál elismeréseit. A néptánctalálkozó minden programja ingyenes, a színházi programokra azonban előzetesen jegyet kell igényeli az IH Rendezvényközpontban. A rendezvényen ismét felelevenítik az 1960–70-es évek hagyományát, vagyis a közönség által legjobbnak ítélt együttesek szegedi papucsot kapnak. Az arany-, ezüst- és bronzpapucsokat Sallay Tibor készíti el.