2024. április 20., szombat

Kétmilliót vett fel, ötmilliónál is többet kellett visszaadnia

Megvan az első jogerős ítélet egy svájcifrank-hiteles jogi személy javára

A Gazdasági Fellebbviteli Bíróság jogerős ítélete szerint semmissé nyilvánítottak egy svájcifrank-alapú hitelszerződést – közölte a banki ügyfeleket tömörítő Efektiva egyesület.

Korábban – polgárok javára – két ízben is ugyanilyen jogerős döntést hozott az újvidéki Fellebbviteli Bíróság is – írja a Tanjug. Ettől eltérő álláspontra helyezkedett belgrádi Fellebbviteli Bíróság: április elején elvetette az ügyfél és a bank között svájcifrank-alapú lakáskölcsönről 2008-ban kötött szerződés megsemmisítésére vonatkozó keresetet, s ugyanakkor elutasította szerződésnek a megváltozott feltételek, azaz a svájci frank árfolyamának növekedése miatti felbontására irányuló kereseti kérelmet is. A bíróság egyúttal rámutatott arra, hogy a kérdésben a Legfelsőbb Semmítőszék állásfoglalására vár, ezért azt javasolta az ilyen ügyekben illetékes saját bíráinak, hogy az egyenlő bánásmód követelményének tiszteletben tartása érdekében várjanak a döntéshozatallal.

A jogi személy javára szóló jogerős ítélettel a Gazdasági Fellebbviteli Bíróság megerősítette a belgrádi Gazdasági Bíróság első fokú ítéletét, amely a svájcifrank-alapú hitelről szóló szerződés felbontását rendelte el. A szerződés felbontására vonatkozó keresetet az Efektiva egyesületen keresztül 2015-ben nyújtották be, az első fokú ítélet 2016 decemberében született meg, az idén februárban pedig megerősítették – részletezi közleményében az Efektiva ügyfélvédelmi egyesület.

A bíróság megállapította, hogy a 2007-ben történt kölcsönfelvételtől 2016 végéig a frank dinárhoz viszonyított árfolyama 239 százalékkal emelkedett. Kölcsön címén a felhasználó valamivel kevesebb mint kétmillió dinárt kapott, az ítélet meghozataláig több mint ötmilliót törlesztett, s még további mintegy 700 000 dinár adóssága maradt. Ez azt jelenti, hogy a kölcsönösen teljesített szolgáltatások jelentős aránytalanságáról van szó, az ügyfél kárára. A bíróság megítélése szerint a körülmények az egyik szerződő félnek, jelen esetben az adósnak megnehezítették a kötelezettségek teljesítését, ezért igazságtalan lenne egy ilyen szerződést továbbra is érvényben tartani: mint ilyen, többé nem felel meg a szerződő felek elvárásainak, s nem szolgálja magának a szerződésnek a célját.

„Az ítélet legfontosabb megállapítása az a tény, hogy ily módon az adós egyenlőtlen helyzetbe került a bankhoz képest, azaz olyan helyzetbe hozták, hogy magának kell viselnie az árfolyam- és kamatingadozások minden kockázatát” – emelte ki az Efektiva. Ezzel a bírósági döntéssel az egyesület szerint azt is megerősítették, hogy a valutakikötés nem lehet az egyik vagy a másik fél, ebben az esetben a bank gazdagodásának eszköze, hanem kizárólag a kölcsönvett pénz értékének a megőrzését kell szolgálnia, mégpedig a kölcsönösen nyújtott szolgáltatások egyenlőségének határáig.

Az Efektiva egyesület úgy látja, hogy ez a bírósági ítélet újabb ösztönzés és remény a mintegy 20 000 svájcifrank-hiteles számára, ők tehát mindannyian ugyanígy kérhetik a szerződés felbontását. Ugyanakkor a bankoknak lehetőségük van arra, hogy a szerződés igazságos módosítása érdekében megállapodjanak az ügyféllel az adósság dinárosításáról. Ez azt jelenti, hogy a szerződő felek mindegyike visszaadja a másiknak (a késedelmi kamattal együtt) azt, amit dinárban átvett. A hosszú távú kölcsönök esetében ezzel az alapadósság és a havi törlesztőrészlet 30–70 százalékkal is csökkenhet, miközben a banknak bizonyos összeget vissza kellene fizetnie az ügyfélnek.