2024. április 24., szerda

Hova tovább Szabadkán?

Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak

A középiskolai tanulmányaik végén járó diákokat nagy dilemma elé állítja a pályaválasztás. Dönteni kell, folytatják-e tanulmányaikat, ha igen, hol, melyik egyetemen, melyik karon, itthon vagy külföldön, magyar vagy szerb nyelven.

A döntést megkönnyítendő a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében középiskolásaink ellátogathattak egyetemi városainkba, hogy megtekintsék felsőfokú tanintézményeinket, és első kézből informálódhassanak a lehetőségekről, illetve a beiratkozás feltételeiről. Szombaton óbecsei, adai és zentai diákok egy csoportja érkezett Szabadkára, hogy az ott lévő öt egyetemi, illetve főiskolai karról szerezzenek információt.

Paskó Csaba köszönti az egybegyűlteket (Benedek Miklós felvétele)

Paskó Csaba köszönti az egybegyűlteket (Benedek Miklós felvétele)

A programban a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Zentai Gimnázium, az adai Műszaki Iskola, valamint az óbecsei Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola harmadik osztályos tanulói vettek részt. A rendezvény a vendégek megérkezését követően a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében vette kezdetét, ahol Paskó Csaba, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja köszöntötte az egybegyűlteket.

Mint mondta, az a fiatal, aki itthon tanul, elsajátítja az államnyelvet, sokkal jobban tud integrálódni, és sokkal jobban fel tudja venni a harcot az itteni kihívásokkal. Éppen ezért célszerű a vajdasági egyetemi városok bejárása, a lehetőségek feltérképezése. Az MNT tagja ugyanakkor beszélt a hallgatói ösztöndíjról, illetve a demonstrátorok szerepéről és jelentőségéről, akik szintén jelen voltak az eseményen.

A médiának nyilatkozva Paskó Csaba kifejtette:

– Hogy Vajdaságban száz év múlva lesz-e magyar, az a ma itt megjelent fiataloktól is függ. Nagyon fontos, hogy ezek a fiatalok találkozzanak a felsőfokú intézményekkel, hisz a személyes találkozás segíthet a döntésben. Úgy gondolom, fontos a fiatalok informálása, és beszélni kell nekik azokról a lehetőségekről, amelyek itt, Szerbiában vannak, hiszen úgy lesz magyar értelmiségi, ha a saját anyanyelve mellett ismeri a környezetnyelvet, beilleszkedik a felsőfokú intézménybe, és így tudja egy következő generáció képviselni az itt élő magyarságot – fogalmazott Paskó.

A rendezvény következő részében a szabadkai egyetemi és főiskolai karok képviselői köszöntötték a diákokat. A Közgazdasági Kar részéről Szedlák Ottilia egyetemi tanár, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar nevében Námesztovszki Zsolt egyetemi docens, a Műszaki Szakfőiskola képviseletében Szedmina Lívia tanár és Fürstner Igor igazgató mutatták be az általuk képviselt intézményt. Az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola tanára Máté Emese távollétében egy prezentációt tekinthettek meg a fiatalok az intézményről, míg az Építőmérnöki Kart a demonstrátorok képviselték.

A program további részében a diákok két csoportban bejárták be az őket érdeklő intézményeket, ahol közelebbről is megtapasztalhatták azok hangulatát, és betekintést nyerhettek abba, milyen is az egyetemistalét.