2024. április 19., péntek

Elfogyott az influenza elleni védőoltások több mint fele

A Szabadkai Egészségház közleménye alapján októberben, elsősorban a rosszra forduló időjárás hatására megjelenő szív- és érrendszeri panaszok, a magas vérnyomás és fulladás következtében megnövekedett az elsősegélyt igénylők száma. A hónap során a mentőegységeket 900 alkalommal riasztották, míg a sürgősségin 1500 pácienst vizsgáltak meg. A technikusok 800 transzportot végeztek el. Nyolc személyt a kamenicai Vajdasági Szív- és Érrendszeri Betegségek Intézetébe szállítottak.

Az influenza elleni védőoltások beadása Szabadkán október 9-én vette kezdetét. Az Egészségház illetékeseinek 4000 Vaxigrip oltás állt rendelkezésükre, amely többek között az AH1N2 és az AH3N2 influenzavírus ellen nyújt védelmet. Az eddigiek során 2360 darab vakcinát adtak ki, így megállapíthatjuk, hogy alig több, mint három hét alatt elfogyott a rendelkezésre álló mennyiség több mint fele.

Itt jegyezzük meg, hogy az ingyenes védőoltásra a 65 évnél idősebbek, a veszélyeztetett társadalmi csoportok tagjai, valamint a krónikus betegségben (cukorbetegség, asztma, egyes szívbetegségek) szenvedők jogosultak. A védőoltások beadása délelőttönként 10 és 12, valamint délutánonként 16 és 17 óra között történik a Szabadkai Egészségház rendelőjében.