2024. május 7., kedd

Kukoricafesztivál három napon át

Mától vasárnapig tart Magyarkanizsán a XII. Nemzetközi Kukoricafesztivál. A háromnapos rendezvény célja a kukoricához, a kukorica betakarításához kapcsolódó hagyományok, népszokások bemutatása, népszerűsítése, hogy a már elfeledett szokás ismét életre keljen.

Pénteken (ma) 19 órakor Horizontok címmel kiállítás nyílik Pesti Emma szabadkai képzőművész alkotásaiból (Dobó Tihamér Képtár). 20 órakor: „Ha kimegyek az erdőbe…” – Resócki Rollandnak, a Népművészet Ifjú Mestere díj tulajdonosának bemutatója a bácskai Tisza mente néptánckincséből (a J. J. Zmaj Általános Iskola udvara). 21 órakor táncház a csantavéri Mendicus tamburazenekarral, oktató Resócki Rolland és Vázsonyi Csilla (a Zmaj iskola udvara).

Szombaton 10 órától 10.30-ig tart az énekes-táncos hívogató a külföldi és hazai vendégegyüttesek részvételével (piactér). 10.30–11 óráig felvonulás, menettánc következik a Fő utcán. 11–11.30-ig tart a XII. Nemzetközi Kukoricafesztivál hivatalos, ünnepi megnyitója a Kisparkban. 10–12 óráig szakelőadásokat tartanak a kukoricáról a Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont Tangazdaságának előadótermében.

Egész nap, 10–18 óráig kézműves-kirakodóvásár és alkotóműhelyek, kukoricából készült étkek bemutatója lesz a Kisparkban. 11.30–13.30-ig játékos vetélkedők (fosztás, morzsolás, lapátolás, csutkavárépítés és egyéb ügyességi játékok) várják az érdeklődőket (értékes nyereményekkel).

15 órakor a városháza előtti téren tartják meg az eredményhirdetést a következő versenyszámokban: plakáttervezés, rajzpályázat, ügyességi vetélkedők, a legfinomabb hagyományos és reformgörhe. 15.30-kor lesz a tökvicsori-faragás (Kispark, városháza előtti tér), 15.30–17 óráig folkkoncerteket tartanak (Üllés, Szeged, Deszk, Ada, Torda, Bácskossuthfalva, Horgos, Kispiac, Martonos, Magyarkanizsa), 19 órától pedig a vajdasági népzenészek gálaműsorára kerül sor (Művészetek Háza, nagyszínpad). 21-től 1.30-ig tart a gyermek- és felnőtt-táncház (Zmaj iskola).

Vasárnap 17 órakor indul a meghívott külföldi és hazai néptáncegyüttesek közös gálaműsora a Művészetek Háza nagyszínpadán.

A belépés minden programra díjtalan.