2024. április 24., szerda
VÍZILABDA

Keserű szájízzel Budapestre

A szerb férfivízilabda-válogatott címvédőként érkezett a budapesti vizes vb-re, Dejan Savić együttese ma 17.30-kor Dél-Afrika ellen meg is kezdi szereplését a viadalon. A csapattól, ha nyíltan nem is, de mindenki érmet vár, még akkor is, ha Živko Gocić és Slobodan Nikić visszavonulásával megváltoztak az erőviszonyok, ráadásul maguk a játékosok is hangsúlyozták, végre szeretnének eredménykényszer nélkül játszani, és a szövetségi kapitány is ezt nyilatkozta számos fórumon.

A helyzet korántsem nevezhető fényesnek. A válogatottnak a vb-t megelőző utolsó sajtótájékoztatója feszült hangulatban telt. Érzékelhető, hogy a hazai szövetség és a csapat közt nincs minden rendben, ám ezzel az érintettek a világbajnokság ideje alatt nem kívánnak foglalkozni. Filip Filipović homályosan nyilatkozott a sajtó munkatársainak, s mindenekelőtt arra kérte őket, a budapesti viadal ideje alatt hagyják őket békén, ne zaklassák őket ezzel kapcsolatban, kizárólag a játékra szeretnének összpontosítani.

A szövetség munkáját illetően általános elégedetlenség uralkodik a játékosok körében. Közösen úgy döntöttünk, a vb végéig nem kívánunk erről beszélni. Fontos megmérettetés vár ránk, arra szeretnénk összpontosítani. Szeretnék mindenkit megkérni, ott ne terhelje ezzel a játékosokat. Gombóccal a torkunkban, keserű szájízzel indulunk Budapestre, ami semmiképp sem helyénvaló. Szeretnénk megfelelni az elvárásoknak, hiszen a szerb válogatott soha, semmilyen körülmények között nem süllyedhet egy bizonyos szint alá, ugyanakkor a szövetség hozzáállásával nem lehetünk elégedettek. A probléma régóta adott, szeretnénk, ha a vb után ez már végképp rendeződne. Más hangulatban kellene nekivágnunk az idei év legnagyobb sporteseményének, sajnos erre most nincsenek meg a lehetőségek. Remélem, hogy a sajtó nem fog erre médiaszenzációként tekinteni, most leginkább nyugalomra van szükségünk. Fontos mérkőzések várnak ránk, szeretnénk ebben a felállításban is bizonyítani, tudatni mindenkivel, hogy továbbra is Szerbiáé a világ legjobb pólócsapata” mondta az esettel kapcsolatban a válogatott csapatkapitánya.

Az együttes szombaton érkezett meg Budapestre, vasárnap edzettek, kipróbálhatták a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda versenymedencéjét, a tervek szerint első mérkőzésüket megelőzően is kemény edzéssel hangolnak az összecsapásra.

A magyar válogatottnál épp ellenkező a helyzet. A Märcz-csapat zavartalanul készült a vb-re, a szakvezető szerint minden a helyén van, a csapat felkészülten várja a találkozókat:

Azzal foglalkozunk, amivel éppen az adott napon kell, nem szaladunk előre. Sok megoldandó feladatunk van, taktikai, technikai vagy éppen a megfelelő formaidőzítés. Egy kis izgatottságot érzek, olyanok a játékosok, mint a visszatartott versenylovak, s ennek megfelelő haladunk” – nyilatkozta Märcz Tamás az utolsó sajtótájékoztatón. Csapata ma 20.10-kor kezdi meg a szereplést Ausztrália ellen.