2021. április 14., szerda
MAGYARSÁG HÁZA

Kulturális programok a nemzeti összetartozás napján

Számos program várja az érdeklődőket a nemzeti összetartozás napja alkalmából péntektől vasárnapig a Magyarság Házában – közölte Csibi Krisztina, az intézmény igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az igazgató rámutatott: az emléknapot minden évben többnapos rendezvénysorozat egészíti ki, így lesz az idén is. A programokkal a külhoni magyar közösségek hagyományait, kultúráját próbálják bemutatni, és történelmi példaképeket idéznek meg. Fő üzenete ennek a napnak, hogy a magyaroknak össze kell fogni a közösségeik megmaradásáért – hangsúlyozta Csibi Krisztina.

A nemzeti összetartozás ünnepét pénteken Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnöke nyitja meg. Az igazgató jelezte: az ünnepen több mint 20 csángó magyart is vendégül látnak, akik táncokat tanítanak majd a Magyarság Háza előtt, a Szentháromság téren. Emellett Macedóniából és Boszniából az ottani magyar közösségek képviselői érkeznek a nemzeti összetartozás napjára.

A Magyarság Háza előtti téren pénteken az Ismerős Arcok zenekar koncertje, Gastroblues fesztivál várja a vendégeket.

Szombaton az idei emlékévhez kapcsolódva Szent László király udvarát idézik meg, fellép a vajdasági Cirkalom együttes és több alkalommal élőben kapcsolják a csíksomlyói búcsút. Este a Buda Folk Band és az erdélyi Tokos zenekar ad koncertet.

Vasárnap közös léggömb-felengedéssel az összetartozás üzenetét szeretnék hírül adni, illetve fellép a Holdviola és Lajkó Félix Trió, valamint Iancu Laura.

A rendezvényeket időszaki kiállítások színesítik, Lelkünk világai címmel Kósa Klára keramikusművész munkáit lehet megtekinteni, illetve Világjelek címmel Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató kiállítása várja a vendégeket.

A kulturális programok mellett pénteken kihívás és esély – Trianon a XXI. században címmel rendhagyó történelemórát tart Stefano Bottoni történész, Rejtelmes nanovilág címmel pedig Vida Ádám fizikus várja rendhagyó fizikaórára az érdeklődőket.